Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Moziválság: az elszálló rezsiárak miatt a bezárást fontolgatják a filmszínházak

10perc.hu
2022. 10. 12.
Moziválság: az elszálló rezsiárak miatt a bezárást fontolgatják a filmszínházak

Van, ahol már átálltak az úgynevezett őszi nyitva tartásra, azaz nem délelőtt tízkor, hanem dél és egy között kezdődnek a vetítések.

Megszűnhet a magyarok kedvenc szórakozási lehetősége, ugyanis az elszabadult energiaárak miatt kétségbeejtő helyzetben vannak a mozik, és mivel a bevételeiket elviszi a magas rezsiköltség, egyre több filmszínház a bezárást tervezi a téli időszakra.

A G7 cikkében a Corvint és öt fővárosi művészmozit fenntartó Budapest Film Zrt. 2021-ben közel 47 millió forintot költött villamos energiára és gázra. Előbbit 2021-re kilowattóránként 19,87 forintért szerezte be a társaság, míg szeptemberben már 160 forint volt az áram ára kilowattóránként, azaz bő nyolcszorosa a 2021-ben fizetett összegnek.


A moziknak két lehetőségük van: a vetítések számának csökkentése vagy a teljes bezárás     Fotó: freepik.com


Ez az áremelkedés elviszi a bevétel felét, ami azt jelenti, hogy az adott mozit teljesen kinullázza. Ugyanis a jegypénztárakban befolyó pénz 50 százaléka a filmforgalmazóknak megy. A bevásárlóközpontokban működő multiplexek annyival vannak kedvezőbb helyzetben a napi.hu portál szerint, hogy esetükben a mozit befogadó plázáknak lekötött energiaszolgáltatási szerződéseik vannak, az viszont még nem tiszta, hogy ebből mit hárítanak át a bérlőkre.

A 18 Cinema City mozit üzemeltető hálózatnál még képlékeny hogyan fogják kezelni a helyzetet. Szeptembertől átálltak őszi nyitva tartásra, ami azt jelenti, hogy nem délelőtt tízkor, hanem dél és egy között kezdődnek a vetítések. A moziknak két lehetőségük van: a vetítések számának csökkentése vagy a teljes bezárás.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Mozi

További cikkek