Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Venezuelai demokratikus politikusnő kapta az idei Szaharov-díjat

10perc.hu
2024. 10. 24.
Venezuelai demokratikus politikusnő kapta az idei Szaharov-díjat

María Corina Machado kapja a 2024-es Szaharov-díjat a venezuelai demokratikus erők vezetőjeként, miután a választások során kizárták.

A 2024. évi gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat María Corina Machado, a venezuelai demokratikus erők vezetője és a júliusi elnökválasztás ellenzéki jelöltje kapja – közölte a Telex. Machado 2023-ban az Egység Demokratikus Platform jelöltjeként vált az ellenzék elnökjelöltjévé, de a rezsim által ellenőrzött Nemzeti Választási Tanács kizárta a választásból.

Edmundo González Urrutia, aki Machado után következett a jelöltek sorában, a venezuelai kormány választási csalását és Nicolás Maduro kikiáltott győzelmét vitatta. Az EP emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi választási megfigyelő missziók szerint a venezuelai elnökválasztás nem felelt meg a választási integritás nemzetközi normáinak, és elítélte a demokratikus ellenzék és a civil társadalom ellen elkövetett emberi jogi jogsértéseket.

A venezuelai kormány állítása szerint a választások utáni tüntetéseken 2400 embert tartóztattak le, míg 24 ember haláláról számoltak be. Machadónak bujkálnia kell, míg González Urrutia Spanyolországba menekült, ahol politikai menedékjogot kapott.

A Szaharov-díjjal az Európai Parlament olyan személyeket és szervezeteket tüntet ki, akik az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméért dolgoznak. Az előző évben az iráni "Nők, Élet, Szabadság" mozgalom nyerte el a díjat.

Főkép forrása:
María Corina Machado Facebook oldala

Hirdetés

További cikkek