Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Száz év után megtalálhatták Sandy Irvine maradványait az Everesten

10perc.hu
2024. 10. 13.
Száz év után megtalálhatták Sandy Irvine maradványait az Everesten

Száz év után megtalálhatták Sandy Irvine maradványait az Everesten, újraélesztve a rejtélyt, hogy elérte-e a csúcsot társa, George Malloryval együtt.

Andrew Comyn „Sandy” Irvine maradványait találhatták meg az Everesten, 100 évvel azután, hogy a brit hegymászó eltűnt, miközben megpróbálta meghódítani a világ legmagasabb csúcsát – írta az AFP. Irvine mindössze 22 éves volt, amikor 1924. június 8-án eltűnt mászótársával, George Malloryval, és azóta rejtély övezte sorsukat - tette közzé a 24.hu.

A maradványokra nemrégiben egy kis csapat bukkant rá, amelynek tagjai között ott volt az Oscar-díjas rendező és profi hegymászó Jimmy Chin, valamint Erich Roepke és Mark Fisher is. A Rongbuk középső gleccserén találták meg Irvine zokniba és csizmába burkolt lábát, az Everest északi oldalán, egy alacsonyabb magasságban, mint ahol Mallory testét korábban felfedezték. Az azonosításban a zokniba hímzett „A.C. Irvine” név segített. A maradványok jelenleg a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség (CTMA) birtokában vannak.

A leletet jelentették a Királyi Földrajzi Társaságnak, amely az Alpine Clubbal együtt szervezte Mallory és Irvine expedícióját. Ez akkoriban még csak a harmadik brit expedíció volt a Mount Everesten. A felfedezés hírét megosztották Irvine unokahúgával és életrajzírójával, Julie Summers-szel, aki mélyen meghatódott a hírtől. Az Irvine család önként vállalta, hogy összehasonlítják a DNS-teszt eredményeit a maradványokkal, hogy megerősítsék Irvine kilétét.

A két hegymászó rejtélyes eltűnése évtizedek óta foglalkoztatja a hegymászó közösséget és a kutatókat. A legnagyobb kérdés, hogy vajon feljutottak-e a csúcsra, mielőtt életüket vesztették.

Az Irvine család a következő közleményt adta ki a felfedezés után: „Az Irvine család mélyen meghatódva értesült Sandy Irvine részleges maradványainak felfedezéséről. Hálásak vagyunk a hegymászó- és filmes csapatnak, Jimmy Chin vezetésével, akik a felfedezést megtették, és akik tiszteletteljesen és profin jártak el. Örülünk, hogy a maradványok a CTMA kezében vannak.”

Főkép forrása:
Ibex Expeditions - Adventure, Safari & Luxury travel in India & Overseas. Facebook

További cikkek