Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megépül a világ legmagasabb épülete: Képes lesz a Jeddah Tower túlszárnyalni a Burdzs Kalifát?

10perc.hu
2024. 10. 12.
Megépül a világ legmagasabb épülete: Képes lesz a Jeddah Tower túlszárnyalni a Burdzs Kalifát?

A Jeddah Tower építése újraindul Szaúd-Arábiában, tervezett magassága 1000 méter, ezzel megelőzi a Burdzs Kalifát. A befejezés várhatóan 2028-ra készül el.

A szaúdi milliárdos, Al-Valíd bin Talál (angolul: Alwaleed bin Talal) herceg bejelentette, hogy a Kingdom Holding vállalat újraindítja a világ legmagasabb felhőkarcolójának, a Jeddah Tower-nek az építését - közölte a Player.hu. Az épület tervezett magassága 1000 méter, vagyis pontosan egy kilométer, ezzel az első olyan ember alkotta szerkezet lesz, amely átlépi ezt az egészen hihetetlen magasságot.

A projekt építése még 2013-ban kezdődött, de pénzügyi gondok és korrupciós ügyek miatt négy év után leállt. Most azonban egy 2,5 milliárd dolláros (7,2 milliárd szaúdi riál) szerződés keretében a Saudi Binladin Group-pal új lendületet kapott a terv megvalósítása.

A Jeddah Towerben helyet kap majd egy Four Seasons szálloda, luxuslakások, irodák, három felső szinti lobby, valamint a világ legmagasabb, a 157. szinten elhelyezkedő kilátója. Jelenleg 63 szint készült el a szupermagas felhőkarcoló 157 szintjéből, a hátralévő munkálatok pedig állítólag 42 hónapot vesznek igénybe, azaz az épület építését 2028-ra fejezhetik be. Amikor elkészül, lehagyja a jelenlegi rekordert, a dubaji Burdzs Kalifát, amely 828 méteres magasságával 2010 óta tartja a csúcsot.



Főkép forrása:
Wikimedia Commons/Ammar shaker

További cikkek