Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Donald Trump azt állítja, hogy járt Gázában, de ennek nincs nyoma

10perc.hu
2024. 10. 08.
Donald Trump azt állítja, hogy járt Gázában, de ennek nincs nyoma

Donald Trump egy rádióinterjúban arra utalt, hogy járt a háború sújtotta Gázában, de ennek semmilyen hivatalos feljegyzése nincs.

Donald Trump volt amerikai elnök egy rádióinterjúban arra utalt, hogy járt már a háború sújtotta Gázában, ám erre vonatkozóan semmilyen hivatalos feljegyzés nem létezik. A kijelentés Hugh Hewitt rádiós műsorában hangzott el, éppen azon a napon, amikor megemlékeztek a Hamász által elkövetett, 2023. október 7-i terrortámadások évfordulójáról. Amikor Trumpot arra kérték, pontosítsa a Gázára vonatkozó kijelentését, kampánytanácsadója azzal próbálta tisztázni a helyzetet, hogy Gáza Izrael része, és Trump valóban járt Izraelben. Ez azonban téves, mivel a Gázai övezet Palesztina része, nem pedig Izraelé - közölte a New York Times alapján a Telex.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háború után foglalta el Gázát, és egészen 2005-ig megszállás alatt tartotta. 2007 óta azonban a területet a Hamász militáns szervezet irányítja, és azóta mind Izrael, mind Egyiptom szigorú blokád alatt tartja a régiót, korlátozva a bejutást és az ellátmány szállítását. 

Mindennek ellenére semmilyen hivatalos dokumentum vagy bizonyíték nincs arra, hogy Donald Trump valaha is járt volna Gázában. Az egyetlen feljegyzett látogatása a térségben 2017-ben történt, amikor elnökként Izraelbe utazott, de ez nem terjedt ki a Gázai övezetre.

Trump korábban is tett vitatott kijelentéseket a Közel-Kelettel kapcsolatban, különösen az izraeli-palesztin konfliktusról. A közelmúltban például azt mondta, hogy Izraelnek csapást kellene mérnie Irán nukleáris létesítményeire, ami rendkívül veszélyes lépés lenne a régió stabilitására nézve. Továbbá kijelentette, hogy ha nem ő nyeri meg a következő amerikai elnökválasztást, akkor a világ akár a harmadik világháború felé sodródhat. Ezen túlmenően Trump megkérdőjelezte az amerikai zsidó szavazók politikai döntéseit, mondván: „Hogyan szavazhatnak a zsidók Harrisra?”, utalva arra, hogy Kamala Harris alelnök korábban kritikát fogalmazott meg Izrael Gázai övezetben végzett katonai műveletei kapcsán, hangsúlyozva a civilek áldozatainak nagy számát.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Donald Trump

További cikkek