Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

88%-os halálozási arány: Bejutott Európába a Marburg-vírus

10perc.hu
2024. 10. 03.
88%-os halálozási arány: Bejutott Európába a Marburg-vírus

Szerdán két embert szállítottak kórházba Hamburgban Marburg-vírus-fertőzés gyanújával.

A német hatóságok jelentése szerint egyikük egy ruandai kórházban dolgozott, ahol korábban a vírusfertőzötteket is kezelték - közölte az Index. A két érintett Ruandából repülőn érkezett Frankfurtba, majd vonattal folytatták útjukat Hamburgba. Az egyikük az utazás alatt értesítette az egészségügyi hatóságokat, mivel attól tartott, hogy egy trópusi betegség tüneteit észleli magán – írta az MTI.

A német tűzoltóság közleménye szerint az illető influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, de nem volt láza. A hamburgi egészségügyi hatóságok azonnal elkülönítették a két személyt és kórházba szállították őket.

Elővigyázatosságból a vonaton utazó személyek elérhetőségeit is begyűjtötték, akik kapcsolatba kerülhettek az érintettekkel, azonban karantén elrendelését egyelőre nem tartották szükségesnek.

A Marburg-vírust, amelyet először 1967-ben azonosítottak, az ebolához hasonló súlyos megbetegedést okozó vírusként tartják számon. Elsősorban fertőzöttek testnedvei vagy szennyezett felületek révén terjed, és a lappangási idő 2-21 nap lehet. Kezelés hiányában a halálozási arány akár 88 százalék is lehet. Ruandában nemrég kitört egy újabb Marburg-járvány, ahol eddig tíz halálesetet és 29 megerősített fertőzést regisztráltak – közölte Sabin Nsanzimana, az ország egészségügyi minisztere.

A vírus európai megjelenése komoly figyelmet igényel a hatóságok részéről, és a megelőző intézkedések különös fontosságot kapnak a fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében.

További cikkek