Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin embere és Zelenszkij egy asztalnál az ENSZ-ben: feszült találkozóra készülnek

10perc.hu
2024. 09. 20.
Putyin embere és Zelenszkij egy asztalnál az ENSZ-ben: feszült találkozóra készülnek

Zelenszkij és Lavrov az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén találkoznak, az USA diplomáciai megoldásra törekszik az ukrajnai konfliktusban.

Az Egyesült Államok közlése szerint Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke és Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere is részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén, amelyet kedden tartanak. A találkozón az Egyesült Államokat Antony Blinken külügyminiszter képviseli – erősítette meg Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján - közölte az ATV.

Bár az ülésen mindkét fél jelen lesz, Miller elmondása szerint nem terveznek amerikai-orosz külügyminiszteri találkozót, és ez nem is szerepel a napirenden. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a diplomáciai megoldás a prioritás.

A szóvivő arra is reagált, hogy a finn kormány javasolta Oroszország biztonsági tanácsi tagságának megszüntetését, mondván, hogy ez nem reális lehetőség: „Hihetetlenül nehéz lenne kivitelezni” – tette hozzá, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok olyan megoldásokra koncentrál, amelyek reálisan megvalósíthatók.

A Hezbollah és a libanoni helyzet

A sajtótájékoztatón az amerikai külügyminisztérium a libanoni Hezbollahot érintő telekommunikációs támadásokról is szót ejtett. Miller szerint Washington továbbra is gyűjt információkat az esettel kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akarja, hogy a konfliktus bármelyik fél részéről eszkalálódjon.

Az Egyesült Államok kitart amellett, hogy diplomáciai megoldásra van szükség, miközben támogatja Izrael védelmét a terrorszervezetekkel szemben, mint a Hamász és a Hezbollah, amelyek mögött Irán áll.


Főkép forrása:
Northfoto/Loey Felipe Xinhua

További cikkek