Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Horvátország hat évtizedes melegrekordok dőltek meg

10perc.hu
2024. 09. 04.
Horvátország hat évtizedes melegrekordok dőltek meg

Horvátországban az elmúlt 60 év legmelegebb augusztusa volt idén, több városban hőmérsékleti rekordok dőltek meg, és ősszel sem várható enyhülés.

Az elmúlt hatvan év legmelegebb augusztusát tapasztalta Horvátország, ahogy azt a horvát meteorológiai szolgálat (DHMZ) közleménye is megerősítette. A szervezet szerint 1961 óta nem volt példa arra, hogy az ország 16 városában ilyen magas hőmérsékleteket mérjenek az év nyolcadik hónapjában, beleértve a fővárost, Zágrábot is, ahol még soha nem volt ilyen meleg.

Az idei augusztus különösen szélsőséges volt, hiszen a hónap folyamán több hőhullám is érte a térséget. A rekkenő hőség miatt több városban is új melegrekordok születtek, köztük olyan jelentős településeken, mint Eszék, Zágráb, Dubrovnik és Fiume (Rijeka).

A DHMZ jelentése szerint "Zágrábban először történt meg, hogy a város egyetlen részén sem csökkent az éjszakai hőmérséklet 25 Celsius-fok alá", míg Dubrovnikban a tenger hőmérséklete is történelmi csúcsot döntött, elérve a 30 Celsius-fokot. Ez a tengerhőmérséklet új rekordot jelent, túlszárnyalva a korábbi, 2022. július 4-én mért 29,1 Celsius-fokot.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az ősz sem hoz jelentős enyhülést; szeptemberben és az elkövetkező hónapokban is az átlagosnál melegebb időjárásra lehet számítani nemcsak a tengerparti területeken, hanem az ország középső részén is.

További cikkek