Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hat hét alatt a feje tetejére állt az amerikai politika

10perc.hu
2024. 08. 21.
Hat hét alatt a feje tetejére állt az amerikai politika

Kamala Harris elnökjelöltté választása új lendületet adott a Demokrata Párt kampányának, miközben az amerikai politikai helyzet igencsak gyorsan változik.

Az amerikai politikai életben az elmúlt hat hét jelentős fordulatot hozott. A Demokrata Párt augusztus közepén tartja négy napos elnökjelölő gyűlését Chicagóban, amelynek központi eseménye Kamala Harris alelnök formális elnökjelöltté választása - közölte a Telex.

Az esemény, amely a United Centerben zajlik, több ezer delegáltat és további tízezreket vonz a városba, beleértve újságírókat, támogatókat és ellentüntetőket is. Az eseményt megelőzően fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, különösen a júliusi republikánus gyűlésen történt merényletkísérlet után, amely Donald Trumpot célozta.

A Demokrata Párt elnökjelölő gyűlései hagyományosan fontos szerepet játszanak a választási kampányban, mivel ilyenkor az ország legjelentősebb médiumai fókuszálnak a párt elnökjelöltjére és üzeneteire. Az eseményen fellépnek a párt korábbi vezetői, köztük Bill Clinton és Barack Obama, akik igyekeznek lelkesíteni a választókat és támogatni Harris kampányát. Az első nap egyik kiemelt szónoka az újraválasztási kampányától nemrég visszalépett Joe Biden lesz, míg a gyűlés zárónapján maga Kamala Harris mond beszédet.

Az elmúlt hat hét eseményei, amelyek végül Biden visszalépéséhez és Harris jelöléséhez vezettek, politikai szempontból drámai változásokat hoztak. Biden, aki hivatalban lévő elnökként a Demokrata Párt egyértelmű vezetője volt, a június végi első elnökjelölti vita során „kevésbé összeszedett” teljesítményt nyújtott, ami felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy egészségi állapota és kora miatt nem lenne képes egy újabb elnöki ciklusra. Ez a vita végül egy belső mozgalmat indított el a párton belül, amely Biden helyett egy új jelöltet keresett a 2024-es választásokra.

Az igazi fordulópont azonban egy merényletkísérlet volt Donald Trump ellen, amely az amerikai politikai életet is megrázta. A merényletkísérlet utáni események és Trump erősödő támogatottsága egyre inkább meggyőzte a demokratákat arról, hogy Biden nem lenne képes legyőzni őt. A párt vezetői, köztük a Clinton házaspár és Barack Obama, végül egy hét alatt Harris mögé sorakoztak fel. Biden július közepén bejelentette, hogy visszalép, és alelnökét, Kamala Harrist támogatja a jelöltség megszerzésében.

Kamala Harris jelöltsége nagy lelkesedést váltott ki a demokraták körében. Az alelnöki posztot betöltő Harris, akit korábban sokan alig észleltek a politikai életben, most egy csapásra ünnepelt sztárpolitikus lett. Közvélemény-kutatások szerint Harris jelenleg népszerűbb, mint Trump, és jelentős előnyt szerzett olyan kulcsfontosságú csatatérállamokban is, mint Nevada és Georgia. Az elmúlt hét közvélemény-kutatásai egyöntetűen Harris 3-5 pontos előnyét mutatták republikánus riválisával szemben.

Harris jelöltségének sikere részben annak köszönhető, hogy új energiát és pozitívabb hangvételt vitt a kampányba. Az alelnökjelölt, Tim Walz minnesotai kormányzó, szintén fontos szerepet játszik a kampányban keresetlen stílusával és harcos beszólásaival, amelyek jól jönnek egy olyan kampányban, ahol Donald Trump dominanciáját kell megtörni. Harris és Walz kampánya vonzó alternatívát kínál a korábbi negatív kampányokkal szemben, és sokakat újra lelkesedéssel tölt el.

Az amerikai politikában azonban semmi sem biztos. Trump kampánystábja igyekszik új stratégiákat kidolgozni, hogy megfordítsa a jelenlegi trendeket. A következő hetekben a kampány még intenzívebbé válik, és a szeptemberi első tévévita kulcsfontosságú lehet a választás kimenetele szempontjából.

Kamala Harris számára a következő hetek sorsdöntőek lesznek. Kérdés, hogy képes lesz-e megtartani az eddig elért lendületet és lelkesedést a novemberi választásokig, és hogy valóban ő lesz-e az első fekete női elnök az Egyesült Államokban.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek