Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Levegőből és vízből készített vajat egy kaliforniai cég

10perc.hu
2024. 08. 10.
Levegőből és vízből készített vajat egy kaliforniai cég

A Savor Foods új technológiája segítségével szén-dioxid és hidrogén felhasználásával készített vajszerű zsírt.

A Savor Foods Limited kaliforniai startup cég egy új, forradalmi technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy vajszerű zsírt állítsanak elő szén-dioxid és hidrogén felhasználásával. A cég célja, hogy ezzel a technológiával nemcsak vajat, hanem tejet, fagylaltot és sajtot is készítsen a jövőben - írta az Agroinform.hu.

A Savor Foods elmondása szerint a módszer alapja az, hogy minden zsír szén- és hidrogénatomok láncaiból áll. Az általuk kifejlesztett termokémiai folyamat lehetővé teszi zsírmolekulák előállítását, amik olyan élelmiszereket helyettesíthetnek, mint a vaj, a sajt, a tej, vagy a fagylalt. A cél, hogy ezek az alternatív termékek azonos textúrával és ízzel rendelkezzenek, mint az eredetiek.

A folyamat során nincs üvegházhatású gáz kibocsátás, és a szükséges víz is minimális, így a szintetizált zsír karbonlábnyoma jóval kisebb, mint az állati zsíroké.

Az eddigi tesztek alapján a Savor alternatívája szinte megkülönböztethetetlen a valódi vajtól, de a cég még számos kihívást kell leküzdjön, mielőtt piacra léphet. Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója kijelentette: „Jelenleg előkereskedelmi fázisban vagyunk, és a szabályozási jóváhagyások megszerzésén dolgozunk, hogy eladhassuk a vajunkat.” Az előrejelzések szerint a vaj legkorábban 2025-ben kerülhet a boltok polcaira.

A startupot az ismert üzletember Bill Gates is támogatja, aki szerint a cégnek valóban van esélye egy sikeres vajalternatíva megalkotására. Gates hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-alternatívák szükségesek a szénlábnyom csökkentéséhez, mivel az állattenyésztés felelős a globális üvegházhatású gázok 14,5 százalékáért. A cél, hogy ezek az alternatív termékek tömegesen elérhetők és megfizethetők legyenek.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek