A Savor Foods Limited kaliforniai startup cég egy új, forradalmi technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy vajszerű zsírt állítsanak elő szén-dioxid és hidrogén felhasználásával. A cég célja, hogy ezzel a technológiával nemcsak vajat, hanem tejet, fagylaltot és sajtot is készítsen a jövőben - írta az Agroinform.hu.
A Savor Foods elmondása szerint a módszer alapja az, hogy minden zsír szén- és hidrogénatomok láncaiból áll. Az általuk kifejlesztett termokémiai folyamat lehetővé teszi zsírmolekulák előállítását, amik olyan élelmiszereket helyettesíthetnek, mint a vaj, a sajt, a tej, vagy a fagylalt. A cél, hogy ezek az alternatív termékek azonos textúrával és ízzel rendelkezzenek, mint az eredetiek.
A folyamat során nincs üvegházhatású gáz kibocsátás, és a szükséges víz is minimális, így a szintetizált zsír karbonlábnyoma jóval kisebb, mint az állati zsíroké.
Az eddigi tesztek alapján a Savor alternatívája szinte megkülönböztethetetlen a valódi vajtól, de a cég még számos kihívást kell leküzdjön, mielőtt piacra léphet. Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója kijelentette: „Jelenleg előkereskedelmi fázisban vagyunk, és a szabályozási jóváhagyások megszerzésén dolgozunk, hogy eladhassuk a vajunkat.” Az előrejelzések szerint a vaj legkorábban 2025-ben kerülhet a boltok polcaira.
A startupot az ismert üzletember Bill Gates is támogatja, aki szerint a cégnek valóban van esélye egy sikeres vajalternatíva megalkotására. Gates hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-alternatívák szükségesek a szénlábnyom csökkentéséhez, mivel az állattenyésztés felelős a globális üvegházhatású gázok 14,5 százalékáért. A cél, hogy ezek az alternatív termékek tömegesen elérhetők és megfizethetők legyenek.