Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Összefoglaló: Mit kell tudni Donald Trump merénylőjéről?

10perc.hu
2024. 07. 15.
Összefoglaló: Mit kell tudni Donald Trump merénylőjéről?

A hétvégi Trump-gyűlés tragédiája után egyre több részlet lát napvilágot a merénylőről, Thomas Matthew Crooks-ról.

A 20 éves férfi Pittsburgh külvárosában, Bethel Parkban lakott, mintegy egy órás autóútra a gyűlés helyszínétől - számolt be a CNN rendőrségi adatokra hivatkozva. 

Crooks nem csak lőfegyvert, hanem robbanóanyagokat is birtokolt, amelyek az autójában és otthonában egyaránt megtalálhatók voltak.

Thomas Matthew Crooks 2022-ben érettségizett a Bethel Park High School-ban. Iskolatársai csendes, visszahúzódó diákként emlékeznek rá, akit gyakran zaklattak. 

Sarah D'Angelo egy másik volt diák, úgy emlékezett Crooksra, mint „csendes gyerekre, aki nem volt erőszakos”. Egy másik osztálytárs, aki névtelenül nyilatkozott, azt mondta, hogy Crooks nagyon okos volt, kitűnő tanuló, de félénk. Azt is megjegyezte, hogy Crooks baráti társasága meglehetősen konzervatív volt.

Crooks politikai érdeklődése már tinédzser korában megmutatkozott: 

mindössze egy héttel 18. születésnapja után regisztrált szavazóként, és kisebb összeget adományozott egy demokrata beállítottságú csoportnak, bár később republikánus szavazóként regisztrált.

Crooks a Trump pennsylvaniai kampánygyűlésére egy AR-típusú lőfegyverrel érkezett, amelyet valószínűleg az apjától vett el. A helyi rendőrség már a rendezvény helyszínén felfigyelt a gyanúsan viselkedő férfira, aki a fémdetektoros kapuk közelében tartózkodott. A hatóságok figyelmeztették a Trump védelmét ellátó Secret Service-t is.

Crooks a gyűlés közelében egy épület tetejére mászott, ahonnan tüzet nyitott. 

Ahogy azt lapunk korábban megírta, a lövöldözés következtében egy résztvevő meghalt, két másik pedig válságos állapotba került. Trump is megsérült, 

a közösségi médiában azt írta, hogy a füle felső részén találta el egy golyó, de egyébként jól van. 

Az FBI nyomozást indított, amely több szövetségi és állami szervet érint.

A merénylet után Crooks édesapja, Matthew Crooks, megpróbálta megérteni a történteket. 

Matthew Crooks azt mondta, hogy megpróbálja kitalálni, „mi a fene folyik itt”, „megvárom, amíg beszélek a rendfenntartókkal”

Hozzátette, hogy egyelőre nem kíván nyilatkozni a fiáról, amíg nem beszélt a hatóságokkal. 

A merénylő személyazonosságát a fegyver és DNS-vizsgálatok alapján állapították meg, mivel Crooksnál nem voltak személyazonosító iratok. 

A rendőrség tovább kutakodik, azonban még ismeretlen a merénylet mögött meghúzódó indíték.

Főkép forrása:
Donald J. Trump Facebook
Címkék:
#Donald Trump

További cikkek