Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Veszélyben a turizmus? Rekord meleg uralkodik Európában

10perc.hu
2024. 07. 01.
Veszélyben a turizmus? Rekord meleg uralkodik Európában

Európa számos részén rekordmagas hőmérsékletekkel küzdenek a turisztikai célpontok, ami komoly kihívás elé állítja a helyi lakosokat, hatóságokat és a turistákat is egyaránt.

A CNN által közölt friss jelentés szerint az egyre növekvő hőség drámai hatással van a turizmusra, sőt biztonsági aggályokat is felvet. Az éghajlatváltozás következményei már most érezhetőek és komoly hatással vannak az utazási szokásokra is.

„A klímaválság, amitől tartottunk, hogy 10-15 év múlva következik be, már itt van a világ egyes részein. Ez az ijesztő rész” – mondta Roo Clark aki a görög Skyros szigeten nyaralt. 

A hőség már a turisták döntéseit is befolyásolja. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) szerint a 2023-as nyári hőhullámok és erdőtüzek miatt csökkent a mediterrán országok iránti érdeklődés, míg a mérsékeltebb éghajlatú célpontok, mint Csehország és Dánia, egyre népszerűbbek lettek. 

Az éghajlatváltozás nemcsak a hőmérsékletet emeli, hanem a betegségterjesztő szúnyogok elterjedését is elősegíti, ugyanis a magas hőmérséklet és a nedves környezet ideális feltételeket teremt ezeknek a vérszívó rovaroknak. Az Aedes albopictus, amely dengue-, chikungunya- és Zika-vírusokat terjeszthet, már több európai országban, köztük Görögországban és Olaszországban is jelen van. 

Rebecca Carter, a World Resources Institute éghajlat-adaptációs és ellenálló képességi igazgatója szerint a turizmusban jobban figyelembe kell venni az éghajlatváltozást

„Nem hiszem, hogy a turisztikai szektor annyira gondolkodik ezen, mint kellene” – mondta. 

Az előzetes tervezés és a rugalmas foglalási szabályok kulcsfontosságúak lehetnek az extrém hőhullámok idején. A turisták és az utazási szektor számára egyaránt fontos, hogy alkalmazkodjanak az új éghajlati viszonyokhoz. A klímaváltozás nem csak a hőmérsékletet, hanem az utazási szokásokat és az egészségügyi kockázatokat is befolyásolja. A helyi hatóságoknak és a turistáknak egyaránt fel kell készülniük az extrém időjárási körülményekre, hogy biztonságban élvezhessék az utazást.

Címkék:
#Időjárás

Hirdetés

További cikkek