Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Továbbra sem támogatja az Egyesült Államok fegyverei felhasználását orosz területen

10perc/MTI
2024. 05. 30.
Továbbra sem támogatja az Egyesült Államok fegyverei felhasználását orosz területen

Az USA fegyvereinek felhasználásáról a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora nyilatkozott.

Az Egyesült Államok egyelőre nem változtatott ellenző álláspontján, ami az Ukrajnának küldött amerikai fegyverzet felhasználását illeti orosz területen - közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott online sajtóbeszélgetésén szerdán.

A fehér házi tisztségviselő emlékeztetett arra, hogy az amerikai illetékesek az ukrajnai háború kezdete óta minden nap egyeztetnek az ukrán partnerekkel a szükségletekről. Ezek egy része eszközökre vonatkozik, egy része kiképzésről, más része pedig tanácsadásról szól - mondta, hozzátéve, hogy a konzultációk jelenleg is tartanak.

A nemzetbiztonsági szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai támogatások a hadszíntéren zajló műveletekhez is idomulnak, és ez a jövőben sem fog változni.

A Svájcban június közepére tervezett békecsúcson az amerikai részvétel formájával kapcsolatban John Kirby azt mondta, hogy az amerikai hosszú távú kiállás Ukrajna mögött változatlanul érvényes, tekintet nélkül arra, hogy ki ül majd amerikai részről a tárgyalószékben a nemzetközi eseményen.

Függetlenül attól, hogy a háborút követően milyen viszonyok alakulnak ki, Ukrajnának hosszú közös határszakasza lesz Oroszországgal, amelyet meg kell védenie, az amerikai elnök pedig elkötelezte magát amellett, hogy hosszú távon ott áll majd Ukrajna mellett - fejtette ki a kommunikációs koordinátor. John Kirby arra is kitért, hogy az Egyesült Államok a megszületése óta támogatja a tíz pontból álló ukrán úgynevezett békeformulát, és annak fejlesztésében is aktívan részt vett. Antony Blinken külügyminiszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közösen dolgozott a világ több országával annak érdekében, hogy működőképessé tehessék - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Háznak volt-e tartalmi hozzájárulása az ukrán békeformulához, és erről zajlott-e párbeszéd, John Kirby azt válaszolta: természetesen.

Főkép forrása:
The White House (Facebook)

Hirdetés

További cikkek