Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Néhány hét múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóban

10perc.hu
2024. 05. 27.
Néhány hét múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóban

Kritikus vízhiány fenyegeti Mexikóvárost, milliók maradhatnak ivóvíz nélkül.

Szakértők szerint 2024. június 26-ára, azaz egy hónap múlva, Mexikóvárosban elfogyhat az ivóvíz, ami milliókat hagyhat víz nélkül – írja a Business Insider. A mexikói főváros, amelynek lakossága 9 millió, és agglomerációja, amely több mint 20 millió embert számlál, súlyos vízhiánnyal küzd. A várost és környékét ellátó Cutzamala vízrendszer már most is csupán 28 százalékos kapacitással üzemel.

A vízhiány háttere

Mexikóváros a világ ötödik legnépesebb városa, ahol a vízellátás mindig is kihívást jelentett. Az utóbbi három évben azonban a helyzet különösen súlyossá vált a szokatlanul meleg időjárás és az elmaradt esőzések miatt. A helyiek már most „nulladik napnak” nevezik június 26-át, amikorra a víztartalékok teljesen kimerülhetnek.

Az aszály és az infrastrukturális problémák hatásai

Bár több helyi politikus próbálta kisebbíteni a probléma jelentőségét, az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer április 30-án súlyosnak minősítette az aszályhelyzetet. A CNN jelentése szerint már most is vannak olyan városnegyedek, ahol elfogyott az ivóvíz. A Washington Post hozzátette, hogy nem csupán az aszály, hanem a Cutzamala vízrendszer elhanyagolt állapota is hozzájárul a válsághoz. A rendszer lyukas csövei és egyéb hiányosságai miatt akár a város vizének 40 százaléka is elfolyhat.

Mi lehet a megoldás?

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a vízvezetékek javítása dollármilliárdokba kerülne, és nehéz elképzelni, hogy a város ennyi pénzt elő tud teremteni a közeljövőben. A lakosok így az esőben reménykednek, amely ideiglenesen enyhíthetné a helyzetet. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy még ha érkezik is eső június 26-ig, az sem oldja meg a város vízellátási problémáit hosszú távon.

Mexikóváros vízhiánya sürgős beavatkozást igényel, és a probléma összetettsége miatt átfogó megoldásokra van szükség. A lakosság és a helyi hatóságok együttműködésére van szükség a válság kezelése érdekében, miközben hosszú távú terveket kell kidolgozni a vízellátás fenntarthatóságának biztosítására.

További cikkek