Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elpusztult Kabosu, a Doge-mém kutyája

10perc.hu
2024. 05. 24.
Elpusztult Kabosu, a Doge-mém kutyája

Tizennégy évesen pusztult el a világhírű kutya.

Kabosu, a legendás "doge" mém kutyája, 14 évnyi internetes népszerűség után elpusztult - jelentette be gazdája.

A japán shiba inu kutya generációkat szórakoztatott online viccekkel, és a Dogecoin kriptovaluta kabalája lett. Leukémiában és májbetegségben szenvedett, 2024. május 24-én hunyt el - közölte a BBC.

"Csendesen távozott, mintha elaludt volna, miközben simogattam" - írta Atsuko Sato a blogján, megköszönve Kabosu rajongóinak a támogatást. "Úgy gondolom, Kabosu-chan a világ legboldogabb kutyája volt. És én voltam a legboldogabb gazdi."

Menhelyről származóként Kabosu igazi születésnapja ismeretlen, de Sato korát 18 évre becsülte. 2010-ben, két évvel azután, hogy egy telepről mentette meg Kabosut, ahol elaltatták volna a nem kívánt kutyákat, Sato, egy Szakura városából (Tokiótól keletre) származó tanárnő, lefotózkodott kedvencével, aki összekuporodva ült a kanapén. A képet a blogjára posztolta, ahonnan a Reddit online fórumra terjedt, és mémmé vált, ami a kollégiumi szobákból az irodai e-mail láncokig jutott el.

A mémek általában szándékosan elrontott angolsággal fejezték ki Kabosu és más shiba inu kutyák, a "doge" belső gondolatait.

A képből később egy NFT digitális műalkotás is készült, amely 4 millió dollárért kelt el, és ihlette a Dogecoin létrehozását is. A kriptovalutát két szoftvermérnök indította viccként, mára a nyolcadik legértékesebb kriptovaluta, piaci kapitalizációja 23 milliárd dollár.

A Dogecoint támogatja a hip-hop sztár Snoop Dogg és a Kiss basszusgitárosa, Gene Simmons is. Legnagyobb támogatója azonban Elon Musk milliárdos, aki a Twitteren X-szel viccelődik a kriptovaluta árfolyamával - ezzel az egekbe repítve azt -, és "a nép kriptovalutájának" nevezi.

Kabosu 2022 végén leukémiában és májbetegségben megbetegedett. Sato nemrégiben az AFP-nek adott interjújában elmondta, hogy a rajongók világszerte küldött imáinak "láthatatlan ereje" segített neki átvészelni a betegséget.

A 62 éves Sato elmondta, hogy annyira hozzászokott a "hihetetlen" eseményekhez, hogy amikor Musk tavaly lecserélte a Twitter X ikonját Kabosu arcára, "még csak nem is lepődött meg annyira".

A Kabosut és a kanapét ábrázoló 100 000 dolláros szobrot, amelyet a mémnek szentelt kripto-szervezet, az Own The Doge finanszírozott közösségi finanszírozással, tavaly novemberben leplezték le egy Szakura városában található parkban. Sato és az Own The Doge jelentős összegeket adományoztak nemzetközi jótékonysági szervezeteknek is, többek között több mint 1 millió dollárt a Save the Children szervezetnek. A civil szervezet szerint ez a "legtöbb kriptovalutásból származó adomány", amit valaha is kaptak.

Főkép forrása:
CryptoFalka (Facebook)

Hirdetés

További cikkek