Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Brexit: A brit kormány megkönnyíti az EU-állampolgárok letelepedését

10perc/MTI
2024. 05. 21.
Brexit: A brit kormány megkönnyíti az EU-állampolgárok letelepedését

Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.

A brit kormány bejelentette, hogy egyszerűsíti az EU-állampolgárok számára a végleges letelepedett státusz megszerzését Nagy-Britanniában. Ez a lépés enyhíti a munkáltatókra és a szállásadókra vonatkozó ellenőrzési kötelezettségeket is.

A 2020-ban életbe lépett Brexit óta az EU-állampolgároknak, akik Nagy-Britanniában élnek, letelepedési engedélyt kell szerezniük a tartózkodáshoz. A kezdeti szabályozás szerint az előzetes letelepedett státuszúaknak - akik kevesebb, mint 5 évet töltöttek az országban - öt éven belül végleges letelepedett státuszt kellett kérniük. A brit belügyminisztérium most bejelentette, hogy ezt a határidőt további öt évvel meghosszabbítja. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek 2028 végéig van idejük benyújtaniuk a végleges letelepedési kérelmüket.

A minisztérium emellett lépéseket tesz annak érdekében, hogy az előzetes letelepedett státusz automatikusan átváltódjon végleges letelepedett státuszra az arra jogosult személyek számára. Ezenkívül a munkáltatóknak, a bérbeadóknak és az ingatlanirodáknak nem kell ellenőrizniük az EU-állampolgárok munkavállalási és lakhatási jogosultságát az előzetes letelepedett státusz véglegesítéséhez.

A 2023 végi adatok alapján 5,7 millió EU-állampolgárnak volt letelepedési joga Nagy-Britanniában, közülük 2 millióan éltek előzetes letelepedett státusszal. A kormány becslése szerint a határidő meghosszabbítása további 1,3 millió embert érint.

Címkék:
#Anglia

További cikkek