Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fegyveres támadót lőttek le Franciaországban

10perc.hu
2024. 05. 17.
Fegyveres támadót lőttek le Franciaországban

A támadó egy zsinagógát próbált felgyújtani.

Rouenban a rendőrség lelőtt egy fegyveres támadót, aki megpróbált felgyújtani a zsinagógát – közölték a hatóságok. A helyi polgármester szerint egy férfi gyanúsított péntek reggel bement az épületbe, és Molotov-koktélnak tűnő tárgyat dobott be - közölte a CNN.

Nicolas Mayer-Rossignol roueni polgármester újságíróknak a helyszínen elmondta, hogy a férfi egy szeméttárolóra mászva feljutott a zsinagóga második emeletére, majd a tárgyat az épületbe dobva tüzet okozott. „A biztonsági erők gyorsan leterítették, mielőtt verekedésbe keveredett volna velük. Ezután megpróbálta megtámadni a biztonsági erőket egy hosszú késsel” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ekkor a biztonsági erők tüzet nyitottak és megölték a gyanúsítottat.

Mayer-Rossignol szerint a támadási kísérlet során senki sem sérült meg. A polgármester elmondta, hogy a rendőrség nagyon gyorsan kiért, részben azért, mert a biztonsági kamerák felvették a gyanúsítottat. A helyi ügyészség két vizsgálatot indított: az egyik a gyújtogatás, a másik a rendőrség fegyverhasználata miatt - mondta Mayer-Rossignol.

Chmouel Lubecki, a zsinagóga rabbija péntek reggel a CNN társaságának, a BFMTV-nek nyilatkozott: „Sajnos, erre számítottunk. Mindannyiunkban ott van ez a félelem, de amikor tényleg megtörténik, akkor is sokkoló” – tette hozzá. Franciaország belügyminisztere, Gerald Darmanin a Twitteren fejezte ki támogatását a közbeavatkozó rendőröknek.

„A roueni rendőrök ma kora reggel megöltek egy fegyveres egyént, aki egyértelműen a város zsinagógájának felgyújtására készült. Gratulálok nekik a reagálási készségükhöz és bátorságukhoz” – írta Darmanin.

A roueni hatóságok megerősítették a rendőri jelenlétet a városi zsinagógánál az október 7-i izraeli támadások után. Franciaország-szerte fokozták a biztonsági intézkedéseket a zsidó intézményeknél a folyamatban lévő izraeli-gázai övezeti háború körüli feszültségek miatt. Darmanin múlt hónapban további biztonsági intézkedéseket jelentett be a zsinagógákban és zsidó iskolákban.

„A Pészah közeledtével és a jelenlegi nemzetközi helyzetre tekintettel arra utasítottam a helyi tisztviselőket, hogy jelentősen fokozzák a biztonságot a zsidó honfitársaink által látogatott helyeken, különös tekintettel a zsinagógákra és zsidó iskolákra” – írta a miniszter.




Főkép forrása:
David Wheeler/Flickr

Hirdetés

További cikkek