Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Választás 2024: Hogyan épül fel az Európai Parlament?

10perc.hu/Európai Parlament
2024. 05. 15.
Választás 2024: Hogyan épül fel az Európai Parlament?

Ez a cikk áttekintést nyújt az Európai Parlament felépítéséről és működéséről.

Az Elnök

Az Elnököt kétéves időtartamra választják meg, és újra választható. Képviseli a Parlamentet külföldön és fenntartja a kapcsolatot más uniós intézményekkel. 

Az Elnök irányítja a Parlament munkáját, vezeti a vitákat, és ügyel az eljárási szabályzat betartására.

Minden Európai Tanács ülésén képviseli a Parlament álláspontját és aggodalmait. Aláírja az EU költségvetését a Parlament jóváhagyása után, valamint közösen írja alá a Tanács elnökével a jogalkotási aktusokat.

Az Európai Parlament képviselői

Az Európai Parlament jelenleg 705 tagot foglal magában, akiket az Európai Unió 27 tagállamában választanak meg. A képviselőket közvetlen és általános választójog alapján választják, és az 1979-es kezdet óta öt éves időtartamra szolgálnak. 

Bár minden ország saját maga határozza meg a választás módját, azonban kötelező a nemek közötti egyenlőség és a szavazás titkosságának biztosítása. Az uniós választások arányos képviselet elvén alapulnak.

Az egyes tagállamok lakosságának száma alapján osztják el a képviselői helyeket. Az EP-képviselők körülbelül több mint egyharmada nő. Politikai hovatartozásuk szerint a képviselők képviselőcsoportokat alkotnak, nem pedig nemzeti alapúak - írja az Európai Parlament hivatalos oldala.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjai

Az Európai Parlament képviselőcsoportjai a politikai hovatartozás alapján szerveződő csoportok, amelyek tagjai nem nemzeti, hanem politikai alapon kerülnek kiválasztásra. Jelenleg hét képviselőcsoport működik, amelyek létrehozásához legalább 23 képviselő szükséges, akik legalább egynegyedét képviselik a tagállamoknak. 

Minden képviselő csupán egy csoport tagja lehet, és vannak független képviselők is, akik egyik csoportba sem tartoznak.

Minden képviselőcsoport saját belső szervezeti struktúrával rendelkezik, beleértve az elnököt vagy társelnököket, az elnökséget és a titkárságot. Az ülésteremben a képviselők politikai hovatartozásuk szerinti sorrendben ülnek, balról jobbra. A csoportok elnökei egyetértenek az ülésrenddel. A plenáris üléseken a képviselőcsoportok áttekintik és módosíthatják a bizottsági jelentéseket, mielőtt szavaznának. 

Az Európai Parlament bizottságai

Az Európai Parlament képviselői állandó bizottságokba szerveződnek a plenáris ülésekre való felkészülés céljából. Jelenleg 20 ilyen bizottság működik, amelyek saját elnökséggel és titkársággal rendelkeznek. Feladatuk jogalkotási javaslatokat és saját kezdeményezésű jelentéseket kidolgozni, valamint értékelik a Bizottság és a Tanács javaslatait. Az Európai Parlament ideiglenes bizottságokat is létrehozhat egyedi kérdésekkel foglalkozásra, valamint vizsgálóbizottságokat a közösségi jog megsértésének vagy nem megfelelő alkalmazásának kivizsgálására.

Az Európai Parlament küldöttségei

Az Európai Parlament küldöttségei az EP-képviselők hivatalos csoportjai, melyek a nem uniós országok, régiók vagy szervezetek parlamentjeivel való kapcsolatok ápolását és elmélyítését célozzák. Ezek a küldöttségek jelentik a Parlament legfontosabb kapcsolatát más jogalkotó szervekkel, mind hazai, mind nemzetközi szinten

Az EU határain túl is tevékenykednek a demokrácia és az emberi jogok előmozdítása érdekében, erősítve az Európai Parlament pozícióját és képviselve az EU értékeit és érdekeit a világban.

Különböző típusú küldöttségek léteznek, beleértve a hivatalos parlamentközi bizottságokat, többoldalú parlamenti közgyűléseket és az egy másik országgal vagy országcsoporttal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségeket.

Az Európai Parlament politikai szervei

Az Európai Parlament munkáját és a jogalkotási folyamatot számos politikai szerv segíti. Ezek a szervek különböző feladatokért felelnek, a Parlament működésének megszervezésétől kezdve a jogalkotási ütemterv elkészítéséig, a házirend betartatásáig, valamint az adminisztratív, pénzügyi, emberi erőforrás és szervezeti kérdések irányításáig.

A Főbb Szervek:

  • Az Elnökök Értekezlete
  • Az Elnökség
  • A Quaestorok Kollégiuma
  • A Bizottsági Elnökök Értekezlete
  • A Küldöttségi Elnökök Értekezlete

Bővebb információ az Európai Parlament oldalán olvasható!

EZ IS ÉRDEKELHET:

További Európai Parlamenti Választásokkal kapcsolatos hírekért, információkért kövesd Választás 2024 rovatunkat!

Főkép forrása:
Európai Parlament Facebook oldal

További cikkek