388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izrael-ellenes tüntetéseken oszlatott a rendőrség az USA elit egyetemein

10perc.hu
2024. 04. 23.
Izrael-ellenes tüntetéseken oszlatott a rendőrség az USA elit egyetemein

Több amerikai egyetemen is tüntetések zajlottak Izrael ellen, a rendőrségnek több száz tüntetőt kellett őrizetbe vennie.

A New York Egyetemen hétfő este palesztinpárti tüntetők gyűltek össze, akiket a rendőrség magánterület megsértése miatt őrizetbe vett. A tüntetők a "folyótól a tengerig" jelmondatot skandálták, amit zsidó szervezetek Izrael elpusztítására való felszólításnak minősítenek.

Hétfő reggel a Yale Egyetemen is rendőri beavatkozásra volt szükség, ahol a tüntetők az egyetemnek az Izrael számára fegyvereket szállító cégekkel való kapcsolatainak megszakítását követelték. A rendőrség összesen 60 embert, többségében diákokat őrizetbe vett.

A Columbia Egyetemen a tüntetések már a múlt héten is zajlottak, az egyetem vezetése pedig az online oktatásra való áttérést kényszerült bevezetni az intézmény területén zajló megmozdulások miatt. A tüntetések során több mint 100 embert őrizetbe vettek, Eric Adams, New York polgármestere pedig elítélte az antiszemita jelszavakat skandáló tüntetőket.

A Harvard Egyetem a Palesztin Szolidaritás Bizottság diákszervezetének működését tiltotta be a szemeszter további részében, miután a szervezet a Columbia Egyetemen zajló tüntetés nyomán szervezett tiltakozást.

Kalifornia államban a Kaliforniai Egyetem Berkeley campusán a diákok sátratábort építettek Izrael ellen és a palesztinok támogatására.

A Columbia Egyetemen történt események miatt Robert Kraft, a zsidó származású milliárdos vállalkozó, az egyetem egykori diákja bejelentette, hogy megvonja anyagi támogatását az intézménytól.

Főkép forrása:
Northfoto (Folytatódtak a palesztin-barát tüntetések a Columbia Egyetemen)

További cikkek