Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ron DeSantis kiszáll a republikánus elnökjelölti versenyből

10perc/MTI
2024. 01. 22.
Ron DeSantis kiszáll a republikánus elnökjelölti versenyből

A politikus döntését azzal indokolta, hogy nem látja a győzelem felé vezető világos utat, és támogatni fogja Donald Trumpot.

Ron DeSantis floridai kormányzó vasárnap délután bejelentette, hogy kiszáll a republikánus elnökjelölti versenyből. A politikus döntését azzal indokolta, hogy nem látja a győzelem felé vezető világos utat, és támogatni fogja Donald Trumpot.

DeSantis a közösségi médiában közzétett videójában fejtette ki döntését

Azt mondta, hogy tiszteletben tartja a republikánus választók döntését, akik Donald Trumpot akarják látni a párt elnökjelöltjeként. A volt elnökkel fennálló nézeteltérései ellenére is világos számára, hogy Donald Trump magasan felülmúlja a hivatalban lévő elnököt, a demokrata párti Joe Bident.

DeSantis döntése várható volt, mivel támogatottsága az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent. A RealClearPolitics legfrissebb felmérése szerint a floridai kormányzót a republikánus szavazók mindössze 11 százaléka támogatná az előválasztáson.

Donald Trump közleményben reagált DeSantis döntésére

A volt elnök köszönetet mondott a floridai kormányzónak a támogatásért, és azt mondta, hogy DeSantis "egy nagyszerű vezető, aki nagyszerű dolgokat tett Floridáért".

DeSantis kampányának felfüggesztése után Donald Trumpnak egyetlen jelentős párton belüli kihívója maradt Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, korábbi ENSZ-nagykövet személyében. Haley hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért, de a jelek szerint komolyan fontolgatja a lehetőséget.

Az amerikai előválasztási verseny január 22-én Iowa államban kezdődött jelölőgyűlésekkel, amelyeken Donald Trump magabiztosan győzött. Az első, szavazóhelyiségekben tartott előválasztást kedden tartják New Hampshire államban.

Az előválasztások folyamata június közepén zárul az Egyesült Államokban

Július közepén a Republikánus Párt, augusztus közepén pedig a Demokrata Párt is megtartja az országos jelölő konvenciót, amelyeken véglegessé válik, hogy kit indítanak a november 5-i elnökválasztáson.

Főkép forrása:
Gage Skidmore, Wikimedia Commons
Címkék:
#USA

További cikkek