Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hollandiában megemelték a terrorfenyegetettségi szintet

10perc
2023. 12. 13.
Hollandiában megemelték a terrorfenyegetettségi szintet

Hollandiában az ötös skálán négyes fokozatra emelték a terrorfenyegetettség szintjét. Az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerint növekszik a dzsihadista ihletésű terrorista fenyegetés Hollandiában.

A NCTV közleményében azt írta, hogy "valós esély van terrortámadásra Hollandiában". Az ügynökség szerint a dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt nőtt a fenyegetés.

A NCTV arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida arra használják a gázai háborút, hogy szimpatizánsaikat támadások végrehajtására ösztönözzék Európában. Támadásokra szólítanak fel megtorlásul az iszlám szent könyve, a Korán különböző európai országokban történt megszentségtelenítéséért is.

A holland terrorelhárító ügynökség szerint a Franciaországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban október eleje óta elkövetett támadások jól szemléltetik, hogy milyen kockázatokat jelentenek az aktuális események és a terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek.

A holland ügynökség évente kétszer tesz közzé értékelést az ország terrorfenyegetettségi helyzetéről. Olyan fenyegetettségi szintrendszert alkalmaz, amely jelzi a Hollandiában vagy Hollandia ellen irányuló terrortámadás esélyét.

Az ügynökség öt fenyegetettségi szintet különböztet meg
Az egyes, a minimális szint, amikor nem valószínű terrortámadás elkövetése. A kettes, a korlátozott szint, amikor kis esély van egy terrortámadásra. A hármas, jelentős szint, amikor elképzelhető egy terrortámadás elkövetése, a négyes szint pedig, amikor jelentős és valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ötödik, kritikus szint, amely konkrét terrortámadás elkövetésére figyelmeztet.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek