Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A történelem legszörnyűbb telétől rettegnek az ukránok, de azért támadják a Krímet

10perc.hu
2023. 11. 08.
A történelem legszörnyűbb telétől rettegnek az ukránok, de azért támadják a Krímet

Dmitro Kuleba attól tart, hogy Ukrajna nem kapja meg Németországtól a Taurus rakétákat, mert az izraeli háború eltereli a figyelmet az orosz–ukrán háborúról.

A SHOT című orosz hírportál értesülései szerint a hajnali órákban robbanásokat lehetett hallani a Krím félszigeti Szaki városánál – ahol egyébként orosz légvédelmi bázis is található –, valamint Novofedorivkánál. Összesen 17, Ukrajnából indított drónt fogott el és semmisített meg az orosz légvédelem, míg a védelmi minisztérium áldozatokról nem tett említést.

Mihail Razvozsajev, a Krím félszigeti Szevasztopol Moszkva által kinevezett kormányzója azt közölte, hogy a lehulló törmelékek kisebb tüzet okoztak egy magánház tetőszerkezetében a kikötőváros közelében fekvő Andrijivkában. Kilenc drónt a légvédelem megsemmisített, nyolcat pedig elektronikus eszközökkel tett ártalmatlanná.


Összesen 17, Ukrajnából indított drónt fogott el és semmisített meg az orosz légvédelem    Fotó: AFP


Kijev az elmúlt hetekben fokozta támadásait a Krím félszigeten fekvő orosz katonai célpontok ellen. Az ukrán légicsapások károkat okoztak többek között egy fontos hajójavító üzemben, orosz hadihajókban és az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik támaszpontjában.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter attól tart, hogy Kijev nem kapja meg Berlintől a neki korábban megígért Taurus rakétákatírta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. A tárcavezető a Die Welt című német lapnak adott interjújában egyértelművé tette, hogy Ukrajna most már nem reménykedik abba, hogy Németországtól megkapja a nagy hatótávolságú Taurus rakétákat. Kuleba kiemelte, hogy ha ezeket nem is, legalább légvédelmi eszközöket szeretne kapni a németektől.


Az ukránok nagyon számítanak a német Taurus rakétákra, de tartanak attól, nem fogják megkapni azokat    Fotó: bild.de


A történelem legrosszabb telére készülünk. Szemet hunyunk afelett, ha nem kapjuk meg a Taurusokat, viszont kapunk helyette légvédelmi rendszereket. Igyekszünk a lehető legjobban megvédeni erőműveinket – nyilatkozta az ukrán külügy első embere.

Dmitro Kuleba kijelentette, hogy jelenleg még folytatja a tárgyalásokat a német rakéták átadásáról, és emlékeztetett arra is, hogy jelentős változások történtek Németország hozzáállásában az ukrajnai fegyverszállítás kérdéséhez – számolt be a vg.hu. Hozzátette, hogy az izraeli háború eltereli a nyugati országok figyelmét Ukrajna helyzetéről, azonban hazájának továbbra is szüksége van szövetségesei támogatására.

Főkép forrása:
Telegram

További cikkek