Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gáza: Izrael a saját fegyverét fordította a Hamász ellen

10perc.hu
2023. 10. 31.
Gáza: Izrael a saját fegyverét fordította a Hamász ellen

A közvélemény várakozásával szemben azonban az izraeliek nem lerohanják a területet, hanem kisebb csoportokban támadnak, gerillamódszerekkel.

Három héttel a Hamász terrortámadása után Izrael katonái a Gázai övezetbe léptek a hétvégén. Miután a kormány megígérte a népnek, hogy eltörli a terrorszervezetet a Föld színéről és behívott 360 ezer tartalékost, a közvélemény biztos volt abban, hogy a hadsereg bevonul Gázába és megtisztítja azt a terroristáktól – írta a vg.hu.

Ez azonban csak részben történik a várakozásoknak megfelelően. Az izraeli hadsereg ugyanis csak kisebb csapatokban, éjjelente lép a területre. A beszivárgás már hetekkel korábban megkezdődött, ám akkor csak az elhurcolt és megölt zsidók holttesteit szedték össze, valamint információt gyűjtöttek a nagyobb katonai behatolás megtervezéséhez.

A Hamász módszere a csapdaállítás és a lesből támadás. A szűk arab utcák és a szerteágazó, több száz kilométeres alagutak óriási előnyt adnak a palesztin terroristáknak az érkező izraeli katonákkal szemben. Így az izraelieknek hiába van világszínvonalú technikai felszerelése, azok elhalványulnak a palesztinok hazai terepén.

Pont emiatt a hadsereg maga is felvette a terroristák harcmodorát, a gerilla-hadviselést. A gerillaharc majdnem olyan régi, mint maga a háború. A terület adottságait kihasználó, taktikán és kreativitáson alapuló harcmodort hagyományosan a gyengébb, kisebb létszámú, ámde mozgékonyabb és legfőképpen motiváltabb oldal használja hazai terepen a létszámban és technológiailag erősebb oldallal szemben.


A Hamász módszere a csapdaállítás és a lesből támadás     Fotó: BBC


Az izraeliek egyidejű, kisebb, puhatolózó behatolásai miatt a Hamász nem tudhatja biztosra, hogy az ellenség hol fog támadni nagyobb létszámmal, ráadásul a hadsereg megismerheti a terrorszervezet technikáit és fellelheti a rejtekhelyeit. Sőt, elérheti azt is, hogy a Hamász a nagyobb létszámú behatolás előtt aktiválja a csapdáit. Tehát az izraeli hadsereg ezzel a módszerrel összezavarhatja terroristákat, hozzászoktathatja őket a betörésekhez, ezáltal csökkentheti a figyelmüket, a moráljukat és meggyengítheti a védelmüket.

Habár a Hamásznak ismerős az izraeliek technikája, hiszen pont róluk másolták azt, a felkészültsége mégis csökkenni fog a nagyobb betörés előtt. Így az izraeli hadseregnek nagyobb esélye lesz a célja eléréséhez: hazai földön kiiktatni a Hamászt.

A gerillatechnika alkalmazása után várhatóan megindul a támadás harmadik fázisa is, azaz, amikor a hadsereg nagyobb létszámban benyomul a területre. Ezt viszont már nem tudják kis áldozatok árán megvalósítani. A csapatoknak olyan ellenféllel kell harcolniuk, amely nem visel egyenruhát, kinézetre átlagos palesztinnak tűnik.

Az izraelieknek házról házra kell járniuk, a rengeteg búvóhely pedig fölényt ad a terroristáknak. Itt pedig a drónok vajmi keveset segíthetnek az izraelieknek. Pont ezért fontos a kezdeti gerillahadviselés. Összességében tehát a kisebb behatolások elősegíthetik a nagyobb invázió sikerét – írja a The Jerusalem Post.

Főkép forrása:
AFP
Címkék:
#Hamász

További cikkek