391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az ukránok elismerték, hogy bevetették az amerikai csúcsfegyvert – hullottak az orosz helikopterek

10perc.hu
2023. 10. 19.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a nagy hatótávolságú rakéták beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Az izraeli-palesztin háború árnyékában változatlan intenzitással dől a háború Ukrajnában. Egyik fél sem kíméli a másikat. Az orosz hadsereg lakóépületeket bombázott Ukrajna déli részén, Dnyipropetrovszk megyében. A megyeszékhely, az egymillió lakosú Dnyipro egyik elővárosát érte rakétatalálat.

"Egy nő szaladt ki a lebombázott házból, tiszta vér volt. Sírt is kiabált. Bementünk, és ott találtuk egy fiatal nő holttestét. Az asszony lánya volt" – nyilatkozta egy mentésben részt vevő kőműves. Az orosz támadásban négy ukrán civil megsebesült, egy családi ház megsemmisült, több lakóépületben pedig károk keletkeztek, de megsérült egy gázvezeték is.

Zaporizzsja városában egy többemeletes lakóépületet bombáztak az éjjel oroszok. A csaknem 800 ezer lakosú dél-ukrajnai megyeszékhelyen legalább két ukrán civil meghalt, négy megsebesült. Az orosz rakéta valósággal letarolta a lépcsőházat. Ötven lakót evakuáltak. "Megszólalt a légvédelmi sziréna. A feleségemmel a folyosóra siettünk, robbanást hallottunk. Az ablakok és az ajtófélfa kirepültek, a bútorok felborultak" – fogalmazott egy túlélő.


Az orosz hadsereg lakóépületeket bombázott Ukrajna déli részén, Dnyipropetrovszk megyében    Fotó: Telegram


Közben az ukrán hadsereg most először amerikai ATACMS csúcsfegyverrel intézett támadást orosz ellenőrzés alatt álló terület ellen. A nagy hatótávolságú rakéták kilenc orosz helikoptert, illetve egy légvédelmi rendszert és egy lőszerraktárt semmisítettek meg az orosz megszállás alatt álló Bergyanszkban és Luhanszkban - írta az ATV.

Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok titkon mintegy húsz ATACMS rakétát szállíthatott Ukrajnának. A kazettás lőszerek mindegyike csaknem ezer kisebb bombát bocsát ki, amelyek nagy területen szétszóródnak. Washington azzal a feltétellel szállította le a csúcsfegyvert, hogy az ukránok orosz terület ellen ne vessék be.

„Nagy köszönet az Egyesült Államoknak. A Joe Biden elnökkel kötött megállapodás életbe lépett. Az ATACMS rakéták rendkívül pontosnak bizonyultak” – jelentette ki az ukrán elnök.

Putyin elismerte, hogy a csúcsfegyver gondot okoz hadseregének. "Persze, hogy károkat okoz és újabb fenyegetést jelent, de képesek leszünk visszaverni ezeket a támadásokat. A háború az háború" – fogalmazott az orosz elnök.

Főkép forrása:
BBC/Pentagon

További cikkek