Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elkezdődött a Gáza elleni izraeli hadművelet! A bombázásoknak egy Hamász-vezető mellett civil menekülők is áldozatul estek

10perc.hu
2023. 10. 15.
Elkezdődött a Gáza elleni izraeli hadművelet! A bombázásoknak egy Hamász-vezető mellett civil menekülők is áldozatul estek

Izrael két zöldfolyosót jelölt ki Gázában, melyen keresztül palesztin civilek elhagyhatják a térség északi részét, és azt ígérték, hogy ezeket nem érheti támadás.

Az izraeli hadsereg szárazföldi, légi és tengeri támadást fog végrehajtani – áll a várható szárazföldi offenzíva előtt kiadott közleményben, de nem közöl időzítést vagy konkrétumot. Az izraeli hadvezetés eredetileg mára tervezte volna megindítani a szárazföldi offenzíváját a Gázai övezet ellen, de ezt a rossz időre való tekintettel el kellett halasztani.  A hírről a New York Times számolt be három, az izraeli hadvezetés terveit közelebbről ismerő tisztségviselő nyilatkozatai alapján. Mindenesetre a nagy rohamot előkészítő bombázások már zajlanak, és az ígéretekkel ellentétben korántsem csak a Hamász feltételezett állásai ellen.

Tegnap este jelentek meg hírek arról, hogy támadás érte az egyik, palesztin civilek kimenekítéséhez biztosított zöldkorridort Gázában. Nem sokkal később pedig olyan videók jelentek meg, amelyek a helyszínen történt mészárlást mutatták. Holott Izrael volt az, aki két zöldfolyosót jelölt ki Gázában, melyen keresztül palesztin civilek elhagyhatják a térség északi részét, korábban azt ígérték, hogy ezeket nem érheti támadás.

A BBC megerősítette a hír valódiságát, beszámolójuk szerint a felvételeken legalább 12 holttest látható, főleg nők és gyerekek. A Palesztin Egészségügyi Minisztérium 70 halálos áldozatról számolt be és Izraelt nevezték meg a támadás felelőseként. Az izraeli hadsereg egyik tisztje arról beszélt, hogy nem tudnak arról, hogy légicsapást indítottak volna akkor és ott, ahol a konvoj haladt. Azonban ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet. Mindenesetre a képek nem az izraeli álláspontot erősíti meg.


A Palesztin Egészségügyi Minisztérium 70 halálos áldozatról számolt be és Izraelt nevezték meg a támadás felelőseként     Fotó: BBC


Vasárnap reggel az Izraeli Védelmi Liga (IDF) szóvivője a kiürítésekről szóló legfrissebb közleményében bejelentette, hogy a még Gáza északi részén tartózkodó civileknek helyi idő szerint 10.00 és 13.00 óra között (07.00 és 10.00 GMT, Budapesti idő szerint 09.00 és 12.00) dél felé kell indulniuk.

Egyetlen útvonalat használhatnak: azt, amely Beit Hanountól Khan Yunis felé halad, ugyanis Izrael ezekben az órákban nem célozza meg az útvonalat - írta a BBC. Ez az egyike annak a két útszakasznak, amelyet az eredeti, 24 órás határidő közlésével együtt Izrael "biztosított".

Az izraeli biztonsági szervek megölték Bilál al-Kadrát, a Nirim és Nir Óz kibuc ellen bevetett terroralakulat vezérét - jelentette be az izraeli hadsereg vasárnap reggel. Az akcióban a tájékoztatás szerint a hadsereg mellett a Sin Bet belbiztonsági szolgálat is részt vett.

Al-Kadra vezette a két kibuc elleni Hamász-alakulatot az október 7-i terrortámadásban. A terrorista a Hamász szárazföldi katonai kommandójának, a Nohba-csapatoknak volt az egyik parancsnoka a Hán Júnisz zászlóalj harcosaként.


A Hamász újabb fontos katonai vezetőjét veszítette el, ugzanakkor bejelentette, az izraeli támadásoknak köszönhetően már 22-re emelkedett az elhunyt túszok száma    Fotó: CNN


Újabb 9 túsz, köztük négy külföldi halt meg az éjszkai izraeli bombázásokban - közölte a Hamász. Tegnap 13 túsz haláláról számoltak be, így a több mint száz elhurcoltból 22 már biztosan nem térhet haza családjához. Az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke szerint 150-200 túszt hurcoltak a Gázai övezetbe a Hamász fegyveresei, ugyanakkor a hadsereg pedig azt közölte, hogy közülük 126-ot azonosítottak. Kiszabadításukról nem tárgyalnak.

Tzaji Hanegbi kijelentette, hogy Izrael nem tárgyal azzal az ellenséggel, amelyet el akar söpörni a föld színéről - írja a Times of Israel. Nyilatkozata fel is háborította az elraboltak hozzátartozóit, akik azzal vádolják a hatóságokat, hogy cserbenhagyták szeretteiket.

Közben Olaszország közölte, hogy három állampolgárát, egy párt és egy fiút tartanak fogva Gázában. Az olasz külügyminiszter közölte: mindent megtesznek kiszabadításukért. A Hamász újabb videót tett közzé azokról az izraeli gyerekekről, akiket október 7-én raboltak el. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a gyerekek elrablásakor a szüleiket is meggyilkolták-e a terroristák. A gyerekek azonosítása azóta is folyamatosan zajlik – írja a Neokohn.


Egyetlen útvonalat használhatnak a menekülők: azt, amely Beit Hanountól Khan Yunis felé halad, ugyanis Izrael ezekben az órákban nem célozza meg az útvonalat    Fotó: MTI/AP


A harcokban már legkevesebb 11 újságíró vesztette életét - közölte a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet. A halálos áldozatok között van kilenc palesztin, egy izraeli és egy libanoni újságíró.

Utóbbi, Iszam Abdallah, a Reuters hírügynökség libanoni operatőre, pénteken a libanoni-izraeli határ közelében halt meg. A Reuters megölt újságírójának édesanyja az izraeli hadsereget hibáztatta fia haláláért, és azt mondta, annak ellenére lőttek rájuk, hogy jól látható volt sajtójelvényük.

Avigdor Liberman, a jobboldali, ellenzéki Izrael a Hazánk párt elnöke belép az izraeli egységkormányba, kiszélesítve ezzel a vészhelyzeti kormányt, amely a Hamász pusztító támadása után alakult meg - jelentette be Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pártja, a Likud.

A korábbi védelmi miniszter, Beni Ganz Nemzeti Tábor nevű centrista pártja a héten egyezett bele, hogy egységkormányt alakítson Netanjahuval és jobboldali koalíciós partnereivel, hogy szembenézzenek a Hamász támadása által okozott válsággal. Jaír Lapid a Jes Atid liberális párt vezetője ugyanakkor továbbra sem akar csatlakozni az egységkormányhoz.


Izrael nem tárgyal a túszok sorsáról azzal az ellenséggel, amelyet el akar söpörni a föld színéről     Fotó: BBC


Megdöbbentő és gyalázatos jelenet előzte meg a péntek esti Hollandia-Franciaország Európa-bajnoki selejtezőt (1–2). A 23 éves egyszeres válogatott Todibo, aki jelenleg a Nice-ben futballozik, de korábban a Barcelona játékosa is volt, látványosan nevetgélt, miközben a stadionban mindenki az izraeli áldozatokra emlékezett egyperces néma csenddel a himnuszok előtt – vette észre a Sportal.

A Francia Guyanában született, mégis a francia válogatottat választó játékos korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy összeveszett a Nice akkori vezetőedzőjével, Christophe Galtier-vel, mert a szakember megkérte, hogy szüneteltesse a Ramadánt, azaz a muszlimok egyhónapos, napkeltétől napnyugtáig tartó böjtjét.



Az Európai Bizottság azonnal megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius támogatást, több mint 75 millió euróra - jelentette be a brüsszeli testület. A közlemény szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd a felhívást követően bejelentette: a brüsszeli testület haladéktalanul 50 millió euróval növeli a Gáza számára előirányzott humanitárius segítségnyújtási keretet.

Ezzel a Gáza számára juttatni tervezett teljes humanitárius támogatási összeg meghaladja a 75 millió eurót - emelték ki a közleményben. „Folytatni fogjuk szoros együttműködésünket az ENSZ-szel és annak ügynökségeivel annak biztosítására, hogy ez a segély eljusson a rászorulókhoz a Gázai övezetben" - fogalmazott Ursula von der Leyen, majd hozzátette: a testület támogatja Izrael azon jogát, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes körű tiszteletben tartása mellett megvédje magát a Hamász terroristáival szemben.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek