Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kétfrontos háborúra készülhet Izrael? Bármikor elindulhat Gáza szárazföldi megszállása, északon egyre hevesebbek a Hezbollah támadásai

10perc.hu
2023. 10. 14.
Kétfrontos háborúra készülhet Izrael? Bármikor elindulhat Gáza szárazföldi megszállása, északon egyre hevesebbek a Hezbollah támadásai

Mindeközben közzétette a meggyilkolt zsidó csecsemők képeit az izraeli kormány, hogy a világ csak egy töredékét lássa a Hamász által elkövetett borzalmaknak.

Az izraeli haderő gyalogsága és tankjai „rajtaütéseket" hajtanak végre a Gázai övezetben – számolt be a Sky News az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva. „Az akciók célja a rakétákat kilövő terroristák és a túszok felkutatása” – közölte Daniel Hagari, hozzátéve, hogy legalább 120 izraeli túszt tart fogva a Hamász az övezetben.

A Jerusalem Post című lap arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg a gázai övezetbe való behatolása során eltűnt izraeliek holttestére bukkant. A lap tudósítása szerint a holttesteket pénteken találta meg a 7. dandár a határvidéken. A lap nem közölte a halottak számát, csak annyit írt, hogy a holttesteket izraeli területre vitték.

Az izraeli védelmi erők megölték a Hamász egyik vezetőjét az éjszaka során. Állításuk szerint egy légicsapás végzett a Hamász légierejét irányító Murad Abu Muraddal. Az IDF szerint Abu Muradnak komoly szerepe volt az október 7-i támadás koordinálásában.


Az izraeli hadsereg a gázai övezetbe való behatolása során eltűnt izraeliek holttestére bukkant    Fotó: AP


Ezek az akciók az első jelei a teljes szárazföldi offenzívának, amely órákon belül megindulhat azt követően, hogy az izraeli hadsereg felszólította a Gázai övezet északi részében élőket, hogy hagyják el otthonaikat. Már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi övezetét, miután az izraeli hatóságok a terület kényszerkiürítését rendelték el egy közeli katonai művelet kezdete előtt - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).

A Gázai övezet északi részén élő civileknek az izraeli hadsereg azt az utasítást adta, hogy ma két úton induljanak dél felé. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Avichay Adraee az X-en, korábban Twitteren arabul közzétett közleményében azt mondta, hogy helyi idő szerint 10 és 16 óra között (7 és 13 óra GMT) két útvonalat lehet használni.

A Gázai övezetben élőknek azt tanácsolták, hogy Beit Hanuntól délre, Khan Yunisba menjenek, még az izraeli hadsereg esetleges szárazföldi offenzívája előtt. A tengerpart közelében élőknek szintén javasolták, hogy a Daldul és az Al-Sana utakon Szalah Al-Din és Al-Bahr felé mozogjanak.


A Hamász fegyveresei egész családokat gyilkoltak halomra múlt szombati támadásuk során     Fotó: Facebook


Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Ammánban folytatott tárgyalásán Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette: elutasítja "a gázai palesztinok erőszakos kitelepítését" - jelentette a WAFA hivatalos palesztin hírügynökség.

Ez a lépés "egy második nakbát" idézne elő - mondta Abbász, utalva a palesztinok tömeges kitelepítésére, illetve menekülésére az 1948-as háború után. A humanitárius katasztrófa elkerülésére egyúttal humanitárius folyosók megnyitásának azonnali engedélyezését követelte a tengerparti övezetben.

Mindkét oldalon elítélte továbbá civilek meggyilkolását vagy bántalmazását, és felszólított a fogvatartottak szabadon bocsátására. Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztin nép jogainak biztosítása elengedhetetlen a biztonság és a béke érdekében, és ehhez a kétállami megoldást kell szem előtt tartani. Ennek értelmében létre kell jönnie egy független, szuverén palesztin államnak az 1967-es hatnapos háború előtti határokkal, valamint Kelet-Jeruzsálemmel mint palesztin fővárossal.


Egy véres gyerekszoba is látható az izraeli kormány által nyilvánosságra hozott képeken, ezzel bizonyítva a Hamász által elkövetett borzalmakat     Fotó: X (Twitter)


Eközben Izrael északi, Libanonnal határos vidékén is forrnak az indulatok, itt a Hezbollah libanoni fegyveresei nyitnak gyakran tüzet az izraeli katonákra. Az AP beszámolója szerint egy izraeli gránát a környéken zajló összecsapásokról tudósító nemzetközi újságírók közé csapódott be, egy ember meghalt – a Reuters hírügynökség közölte, hogy a támadásban az egyik videósuk hunyt el –, hatan pedig megsebesültek.

Mindeközben közzétette a meggyilkolt zsidó csecsemők képeit az izraeli kormány. A miniszterelnök szóvivője elmondta: azért döntöttek a sokkoló képek megosztása mellett, hogy "a világ csak egy töredékét lássa a Hamász által elkövetett borzalmaknak”. A képek még a múlt szombati támadás után készültek.

A kitakart képek mögött álló valóságot így sem rejtették el. A Blikk cikke szerint vérben forgó csecsemő, teljesen elégett holttest és egy véres gyerekszoba is látható a képeken. A terroristák múlt szombaton beszivárogtak a városokba, egész családokat gyilkoltak meg, embereket gyújtottak fel, nőket erőszakoltak meg, gyerekeket öltek meg és több mint 150 embert ejtettek fogságba.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek