Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hamász: "Hónapokig tartott a művelet előkészítése" – Izrael fehér foszfort vetett be Gázában

10perc.hu
2023. 10. 13.
Hamász: "Hónapokig tartott a művelet előkészítése" – Izrael fehér foszfort vetett be Gázában

Kiderült, hogy az izraeli vezérkar kapott információt a Hamász támadásáról szombat hajnalban, de nem tettek semmit, ám vállalják a felelősséget a hibájukért.

A Hamász hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen - közölte a radikális iszlamista szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője. Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

"Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" - ismertette. Baraka hozzátette, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg.

A Hamász-tisztségviselő szerint fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrzőpont és település ellen. "Az ellenállás (a Hamász) a térségben elfoglalt katonai ellenőrzőpontokat és a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból" - fűzte hozzá.

Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy "megsemmisítő háborúval". Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz "az izraeli hadsereg temetője".

"A Hamász mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol" - jelentette ki.


A Hamász fogolycserét szeretne, a bebörtönzött fegyvereseit kéri a túszokért cserébe    Fotó: BBC


A szövetségeseikre - a libanoni síita Hezbollahra és Iránra - tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael által is terrorszervezetnek minősített szervezet tagjai Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra.

"Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek" - hangoztatta a Hamász illetékese. Baraka szerint a Hamász legyőzte az izraeli hadsereget, az "papírtigrisnek" bizonyult.

Közben az izraeli vezérkar bejelentette, hogy vállalják a felelősséget, mert hibát követtek el, ugyanis a szombat hajnali támadás előtt pár órával – hajnali kettőkor és háromkor– kaptak információt arról, hogy a Hamász terroristacsoport készül valamire, de nem reagáltak megfelelően. Azt ígérték, mindenkit levadásznak, aki részt vett a merényletben.

Noha az Egyesült Államok megfenyegette a Hezbollah-t, hogy ne merjen beavatkozni az izraeliek és a palesztinok háborújába, a siíta szervezet északon figyelmeztető lövéseket adott le, ezzel akarják megosztani az Izraeli Védelmi Erőket. Továbbá a Gázai övezetből a Hamász több tucat rakétát lőtt ki izraeli városokra.


Gáza szárazföldi lerohanása már csak napok kérdése    Fotó: The Guardian


Légitámadás érte a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, mindkét helyen ideiglenesen leállították a forgalmat, jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség, Izraelt téve felelőssé a támadásért. A katonai forrásokra hivatkozó bejelentés szerint a támadás "csupán Izrael kétségbeesett kísérlete, hogy elterelje a figyelmet a Gázai övezeti palesztinok ellen elkövetett bűneiről, illetve a Hamász akciója miatt elszenvedett károkról".

Mindenesetre Gáza szárazföldi lerohanása már csak napok kérdése, ugyanis az ENSZ szerint a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását rendelte el pénteken az izraeli hadsereg. A rendelkezés értelmében, melyről az ENSZ gázai központja nem sokkal csütörtök éjfél előtt szerzett tudomást, a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek - a terület teljes lakossága csaknem felének - az övezet déli területeire kellene húzódnia.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője csütörtök este embertelennek nevezte az utasítást és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis "lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni".


Az ENSZ szerint a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását rendelte el pénteken az izraeli hadsereg    Fotó: BBC


A szóvivő elmondta, hogy a kitelepítési rendelkezés vonatkozik az ENSZ összes, az övezetben dolgozó munkatársára is, illetve azokra is, akik az ENSZ gázai létesítményeinek valamelyikében - köztük kórházakban vagy iskolákban - kerestek korábban menedéket.

Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője hamisnak nevezte az evakuálásról szóló hírt, mellyel szerinte Izrael "csupán fejetlenséget akar teremteni az emberek között és meg akarja bontani a gázaiak belső egységét".

A Human Rights Watch közölte, hogy ellenőrizte az október 10-én és 11-én Libanonban és Gázában készült videókat, amelyeken több helyen is tüzérségi fehér foszfor látható a gázai kikötő és az izraeli-libanoni határ mentén fekvő két vidéki helyszínen - írta a The Guardian.

A fegyver használata sérti a nemzetközi humanitárius jog azon tilalmát, hogy szükségtelen veszélynek tegyék ki a civileket. „Bármikor, amikor fehér foszfort használnak zsúfolt polgári területeken, nagy a kockázata a kínzó égési sérüléseknek és az egész életen át tartó szenvedésnek” – mondta Lama Fakih, a Human Rights Watch közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek