393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megbukott az orosz-ukrán háborúban – nyugdíjba küldik az Abrams tankokat

10perc.hu
2023. 10. 10.
Megbukott az orosz-ukrán háborúban – nyugdíjba küldik az Abrams tankokat

Az Egyesült Államoknak hasznos tapasztalat, hogy fegyverei miként muzsikálnak éles helyzetben, inkább a könnyebb, kisebb, pilóta nélküli járműveket vetnék be a jövőben.

Az amerikai hadsereg egyik friss tanulmánya szerint az M1 Abrams harckocsikat szükséges lenne kivonni a szolgálatból, és helyette könnyebb, kisebb, pilóta nélküli járműveket kellene bevetni a jövőben. Az indoklás szerint az Abramsekről az ukrajnai háborúban kiderült, hogy túlélő képességük messze van az ideálistól adta hírül az Asia Times.

Az amerikai hadsereg tudományos bizottságának tanulmánya azt prognosztizálja, hogy az M1 Abrams harckocsik helyett várhatóan kisebb harckocsik és pilóta nélküli járművek uralják majd a 2040-es évek harctereit, így inkább ilyen eszközökre lenne szükség. A dokumentum állítólag egy következő generációs M1 tank szükségességét is felveti, amely nagyobb kaliberű lövegekkel és hiperszonikus páncéltörő rakétákkal van felszerelve.


Az M1 Abrams harckocsik helyett várhatóan kisebb harckocsik és pilóta nélküli járművek uralják majd a 2040-es évek harctereit     Fotó: Telegram


A Világgazdaságban megjelent jelentés kitért arra is, hogy a jövő tankjai és páncélozott járművei a fejlett páncéltörő fegyverek, a drónok és a mesterséges intelligencia által támogatott képességek által okozott új fenyegetésekkel fognak szembenézni. A jövő harcaiban az M1 Abrams harckocsik kevésbé lesznek hatékonyak, és az amerikai hadsereg aggódik amiatt, hogy a jövőben a kínai hadsereg mennyiségben és minőségben is felveszi a versenyt az Egyesült Államokkal.

A harckocsi kiterjedt logisztikai vonalat igényel, amelyhez a nagy üzemanyagigény mellett folyamatos pótalkatrész-ellátásra is szükség van. Az Egyesült Államok ugyan közvetlenül elláthatja harckocsizó erőit tengeri vagy légi szállítással, vagy előre elhelyezhet üzemanyagot és alkatrészeket az olyan szövetséges országokban, mint Japán, a Fülöp-szigetek vagy Ausztrália, azonban ellenséges területen ez nehezebben kivitelezhető, mivel az ellenség szándékosan elvághatja az utánpótlási vonalakat.

Főkép forrása:
Pentagon

További cikkek