391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izraeli-palesztin háború: szörnyű mészárlás zajlott a Negev-sivatagban

10perc.hu
2023. 10. 09.

A Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták után nem sokkal a Hamász harcosai jelentek meg a közelben, hogy megtámadják a fesztiválozókat, illetve a közeli településeken élőket: gyilkoljanak, és túszokat ejtsenek.

Még ezekben a percekben is nagyjából még 6-7 helyszínen zajlanak izraeli részen a fegyveres harcok a zsidó állam területére betört Hamasz fegyveresei és az izraeli hadsereg között. A szombaton kezdődött vérengzésnek Izraelben immár több mint 700 halálos áldozata van, míg az izraeli válaszcsapásokban több mint 450 palesztin veszítette el az életét.

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését - jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere tárgyalásokon. 

Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát. A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit. Az izraeli média értesülése szerint Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.

Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint mintegy kétszázhatvan holttestet találtak a sivatagi technoparti helyszínén, amelyet körülvettek az iszlamista fegyveresek, s ahol a fiatalokat lemészárolták, vagy a Gázai övezetbe hurcolták.

A szukkót, vagyis a sátrak ünnepe a zsidó vallásban az örömről, az énekről és a táncról szól. A nyolc napig tartó ünnep az isteni gondviselésben való hitet fejezi ki. Ebből az alkalomból tartották Izrael déli részén a Negev-sivatagban a Nova vagy Super Nova fesztivált is október 6–8. között. 

A fesztivált a Re'im kibuc közelében tartották meg, ami alig 10-15 kilométerre van a Gázai övezet határától. A fesztivál helyszínén a szervezők kempinget és három színpadot építettek fel. A trance- és rave-fesztiválra Izrael minden részéről körülbelül háromezer ember érkezett, a műfaj jellegéből adódóan javarészt 20–40 év közötti fiatalok. 

Az első baljós jel az volt, amikor reggel fél 7-kor megszólalt a rakétákra figyelmeztető sziréna, mondta a CNN-nek Tal Gibli. A Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták után nem sokkal a Hamász harcosai jelentek meg a közelben, hogy megtámadják a fesztiválozókat, illetve a közeli településeken élőket: gyilkoljanak, és túszokat ejtsenek.

A rakétákat hamarosan lövések követték, mondta egy Ortel nevű fesztiválozó az izraeli 12-es csatornának. „Kikapcsolták az áramot, és hirtelen a semmiből megjelentek [a fegyveresek], és minden irányból tüzet nyitottak.” Elmondása szerint ötven Hamász-terrorista érkezett furgonokkal, katonai egyenruhába öltözve. A fesztiválozók megpróbáltak elmenekülni.

Rohantak a sík, homokos terepen, hogy az autóikba üljenek és elhajtsanak, de mindenhol fegyveresekkel teli dzsipek voltak, amikből lőttek az autókra, derül ki a BBC összefoglalójából. Egy Adam Barel nevű fesztiválozó azt mesélte, hogy a többiekhez hasonlóan ő is megpróbált kocsival menekülni, de a fegyveresek tüzet nyitottak rájuk, ezért inkább kiszállt és futott. 

A Telex cikke szerint egy Janiv nevű mentőorvos a Kan News közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondta: ez egy mészárlás volt, egy előre megtervezett támadás. Ahol az emberek kimentek a kijáratokon, ott terroristák vártak rájuk, akik elkezdték módszeresen levadászni őket.

A Hamász fegyveresei feltehetően a fesztiválozók közül is ejtettek túszokat, ahogy más közeli településeken is. A megjelent információk szerint legalább 130 túszt vihettek magukkal a Gázai övezetbe, köztük nőket, gyerekeket, időseket is.

Terroristák végeztek a 42 éves Jonathan Steinberggel, aki az izraeli hadsereg egyik ezredese volt. A magas rangú tisztet a Gázai övezet határához közel gyilkolták meg még szombat este, amikor az összecsapások irányába tartott. Az izraeli hadsereg közlése szerint a Nahal gyalogsági dandár parancsnoka volt a szombat óta tartó harcok legmagasabb rangú ismert áldozata.

Már külföldi áldozatai is vannak a véres harcoknak. Két thaiföldi és egy kambodzsai állampolgár is meghalt a hétvégi izraeli-palesztin fegyveres támadásokban - közölte a két ázsiai ország kormánya vasárnap. Kijevi közlés szerint két ukrán állampolgár is életét vesztette.

A kirobbant háború miatt számos légitársaság is felfüggesztette vagy korlátozta útjait Izraelbe. Az AFP francia hírügynökség az érintett légitársaságoktól azt a hivatalos közlést kapta, hogy mások mellett a Lufthansa, az Air France, az olasz és a spanyol légitársaság, továbbá több tengerentúli cég is szünetelteti járatait vagy jelentősen korlátozta azok számát. A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy a Magyarországról Tel-Avivba, illetve onnan visszainduló járatait felfüggesztette.

Főkép forrása:
Izraeli Miniszterelnöki Hivatal Facebook oldala

További cikkek