393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kegyetlen mesterlövész Bahmut szelleme! Összesen 113 orosz katonát lőhetett le

10perc.hu
2023. 10. 02.

A lövéseket elektronikusan rögzítik a puskáik irányzékán keresztül, és a csapat a sikeres bevetés után még három-öt órán keresztül folytatja a célpont megfigyelését, hogy megbizonyosodjon a haláláról.

A Business Insider interjút készített azzal a mesterlövésszel, aki Bahmut szellemeként azonosítja magát: a férfi azt állítja, hogy a csapata 558 orosz katonát vadászott már le, ő maga pedig személyesen 113 orosz haláláért felelős.

A férfi becenevét onnan kapta, hogy a hívójele „szellem”, a csapatával pedig Bahmut határában dolgoznak. A csapat, akik a parancsnokuk nyomán szintén szellemeknek hívják magukat, jellemzően nagyobb értékű célpontokra vadásznak, és ha ezeket sikerül kiiktatniuk, az útjukba kerülő minden oroszra lőnek.

HMMWV-kben, vagyis Humvee-kben érkeznek a helyszínek közelébe, majd gyalog közelítik meg a célpontokat. A lövéseket elektronikusan rögzítik a puskáik irányzékán keresztül, és a csapat a sikeres bevetés után még három-öt órán keresztül folytatja a célpont megfigyelését, hogy megbizonyosodjon a haláláról.

Bahmut szelleme szerint 2,5 kilométerről is vadásztak már le katonát – ha ez igaz, ez az egyik legtávolabbi mesterlövész-találat a történelem során – írta a Telex. Azt nem árulta el, hányan vannak a csapatában, de megközelítőleg néhány tucat katonáról beszélt.


Civilben vállalkozó volt, és akkor állt katonának, amikor Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krím-félszigetet      Fotó: BBC


Az egység 10 hónapos intenzív kiképzésen vett részt, majd februárban Bahmutba érkezett, ahol azóta is maradt. A katonákat nem feltétlenül a tudásuk és a tapasztalatuk, inkább a hazafiasságuk és a hozzáállásuk alapján válogatják be a szellemek közé.

„A bátorság olyan dolog, ami belenevelhető valakibe” – mondta az Insidernek a videóinterjú során. „Az embernek erősnek kell lennie, nagyon kitartónak, jó koncentrációs készséggel kell rendelkeznie, pszichológiailag nagyon rugalmasnak és nyilvánvalóan hazafiasnak kell lennie. A hazaszeretetnek ez az aspektusa nagyon fontos, mert az embernek meg kell értenie, hogy miért csinálja az egészet.”

Bahmut szelleme szerint eddig egyetlen katonát sem veszített az egységéből, bár sérülés történt már. Civilben vállalkozó volt, és akkor állt katonának, amikor Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krím-félszigetet.

A BBC korábban terepen is elkísérte az egységet, akkor egy fotós és egy újságíró tartott a csapattal, ahogy elvittek, majd visszahoztak egy kiküldetésről két mesterlövészt. Bahmut szelleme akkor még 76 találatnál tartott, a csapat pedig 524-nél. A katonák azt mondták az újságírónak: tudják, hogy egy csapat mesterlövész nem fogja megnyerni a háborút, de úgy hiszik, van hatása annak, amit csinálnak.

Főkép forrása:
Business Insider

További cikkek