Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mélyponton a lengyel-ukrán viszony! Kiderült, hogy az ukránok lőtték tavaly rakétával Kelet-Lengyelországot

10perc.hu
2023. 09. 28.
Mélyponton a lengyel-ukrán viszony! Kiderült, hogy az ukránok lőtték tavaly rakétával Kelet-Lengyelországot

A rakétát még a Szovjetunió fennállása alatt gyártották Ukrajnában, és egy ukrán alakulat indította el ukrán területről.

Lengyel nyomozók megállapítása szerint Ukrajnából indították el a kelet-lengyelországi Przewodów településen tavaly november 15-én becsapódott rakétát, mely két lengyel állampolgár halálát okozta - erősítette meg Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter újságírók kérdésére lublini látogatásán. A miniszter hozzátette, hogy a rakétát még a Szovjetunió fennállása alatt gyártották Ukrajnában, és egy ukrán alakulat indította el ukrán területről.

Sajnálatosnak nevezte, hogy Ukrajna több hónap óta nem működik együtt a lengyel hatóságokkal. Pedig a lengyel ügyészek "egészségüket és életüket is kockáztatva" segítettek Ukrajnának az orosz erők által elkövetett háborús bűncselekmények helyszíni dokumentálásában. "Mindig tiszteletben tartottuk az ukrán jogot, és figyelembe vettük elvárásaikat" - tette hozzá.

A przewodówi rakétabecsapódást érintő vizsgálatban az ukrán fél nem volt együttműködő. "Nem hiszem, hogy erről ügyészségi szinten döntöttek volna, inkább magas, állami szinten történt politikai döntésről van szó" - jelentette ki Ziobro.

Két nappal a rakéta becsapódását követően Piotr Müller lengyel kormányszóvivő közölte: a lengyel és a szövetséges nyomozók által a helyszínen összegyűjtött minták arra utalnak, hogy a rakétabecsapódást Ukrajnának az orosz támadással szembeni védelmi tevékenysége okozta. Müller már akkor szovjet gyártmányú ukrán rakétát említett.

Főkép forrása:
Twitter/AmichaiStein1

További cikkek