Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szerbia elkezdett fegyverkezni – Vajon mire készül Belgrád?

10perc.hu
2023. 02. 21.
Szerbia elkezdett fegyverkezni – Vajon mire készül Belgrád?

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök bejelentése szerint a déli szomszédunk a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig 700 millió eurót fektet, és úgynevezett kamikaze- (önmegsemmisítő) drónokat vásárol az Egyesült Arab Emírségektől.

Kissé ijesztő, hogy déli szomszédunk – amelynek viszonya egyre feszültebb Koszovóval – elképesztő fegyverkezésbe kezdett. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne.

Az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállításon bejelentette, hogy a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig az eddigi másfélmilliárd eurós hadi költségvetésen túl további 700 millió eurót fektet Belgrád. Jelenleg a költségvetés két százalékát fordítja szerb állam a hadseregre, míg más országokban ez legalább négy százalék.


Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy Szerbiának erős hadseregre van szüksége     Fotó: aljazeera.com


A szerb hadsereg korszerűsítése az utóbbi években jelentős mértékben Oroszországtól függött, Belgrád harckocsikat, páncélos járműveket, helikoptereket és harci repülőgépeket kapott, illetve vásárolt Moszkvától. Most elindult az oroszoktól való függetlenedés.

Úgynevezett kamikaze-drónokat vásárol Szerbia az Egyesült Arab Emírségektől. Az önmegsemmisítő, pilóta nélküli harci repülőeszközök vásárlásáról a következő 48 órában megkötik a szerződést. Ráadásul a tervek szerint francia harci repülőgépeket is beszerez majd Szerbia: a Dassault Aviation SA Rafale repülőgépek beszerzése további hárommilliárd eurós kiadást jelenthet, a tárgyalások azonban még folynak a gyártóval.



Főkép forrása:
aljazeera.com

További cikkek