Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Angliába utaznál karácsonykor? Sztrájkra kell készülnöd

MTI/Kertész Róbert
2022. 12. 07.
Angliába utaznál karácsonykor? Sztrájkra kell készülnöd

Sztrájkolnak a karácsonyi és újévi utazási időszakban több brit repülőtér határőrizeti alkalmazottai.

Sztrájkba lépnek több nagy-britanniai repülőtéren a karácsonyi és az újévi utazási időszakban a brit határőrizeti szolgálat (UK Border Force) alkalmazottai - jelentette be szakszervezetük (PCS) szerdán. A szolgálat látja el az útlevélellenőrzési feladatokat is a határátlépő pontokon.

Mark Serwotka, a PCS főtitkára szerdai tájékoztatóján közölte: a határrendészeti dolgozók a két legnagyobb londoni repülőtéren, Heathrow-n és Gatwicken, valamint Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein sztrájkolnak december 23-tól 26-ig, illetve 28-tól 31-ig, összesen nyolc napon.

Ugyanezeken a napokon a dél-angliai Newhaven rendkívül forgalmas kompkikötőjének határőrizeti alkalmazottai is sztrájkolnak. A szakszervezet azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak, és ezt többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó emelni. A PCS szakszervezet 10 százalékos béremelést követel.


A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint októberben 11,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában. Legutóbb 41 éve, 1981 októberében volt ennél magasabb az ütem: akkor 11,2 százalékos éves inflációt mértek.

Mark Serwotka a szerdai tájékoztatón elmondta: ilyen körülmények között a határrendészeti dolgozók közül sokan "étkezéseket kénytelenek kihagyni vagy nem tudják fűteni otthonaikat".

A szakszervezeti vezető a jövő évre is sztrájkokat helyezett kilátásba, ha a kormány nem hajlandó tárgyalni a bérkövetelés teljesítéséről. Az elmúlt napokban számos más ágazat, köztük a tanárok, a vasúti dolgozók, a busz- és a mentősofőrök érdekképviseletei is sztrájkokat hirdettek bérköveteléseik nyomatékosítására.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek