Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Összesen 220 medvét lőhetnek ki Romániában

10perc.hu
2022. 02. 11.
Összesen 220 medvét lőhetnek ki Romániában

Medvekilövési kvótát vezetne be a román környezetvédelmi tárca, korábban évente 400-450 medve kilövését engedélyezte a minisztérium.

A medveveszélyt megelőző kilövési kvótát vezetne be a román környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium. Az erről szóló rendelettervezetet – ami 220 barnamedve kilövésére tesz javaslatot – a tárca honlapján bocsátották közvitára.

A 80 egyedes beavatkozási kvóta keretében azokat az egyedeket lőhetnék ki, amelyek közvetlenül fenyegetik az emberi életet vagy a közbiztonságot. Az ilyen medvéket a környezetvédelmi hatóság jóváhagyásával lehetne kilőni. Emellett azonban 140 egyed kilövését azért engedélyezné a tárca, hogy megelőzze a medveveszélyt.

A statisztikának megfelelő a megyékre, településekre leosztott megelőzési kvóta is. Ha a rendeletet a jelenlegi formájában bocsátja ki a minisztérium, Hargita megyében 35, Marosban 25, Kovászna megyében 13, Brassóban pedig 11 medvét lőhetnek ki a helyi vadásztársaságok. Korábban évente 400-450 medve kilövését engedélyezte a tárca.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Románia

További cikkek