390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Leváltják Donald Trumpot?

10perc.hu
2021. 01. 11.
Leváltják Donald Trumpot?

Ha pár nappal Joe Biden beiktatása előtt elmozdítják a jelenlegi amerikai elnököt a pozíciójából, akkor Trump lesz a második, aki hivatali ideje lejárta előtt lesz kénytelen elhagyni a Fehér Házat.

Úgy tűnik, nagyon túl lőtt a célon Donald Trump, amikor a múlt szerdán választási csalásra hivatkozva ellenállásra buzdította híveit, akik aztán megostromolták a Capitolium épületét. A zavargásoknak öt halálos áldozata van – három tüntető és egy rendőr meghalt, egy rendőr pedig az események után öngyilkos lett –, és a republikánus párt arra készül, hogy hivatali idejének lejárta előtt eltávolítja az elnöki székből Trumpot. A CNN információi szerint már kész is a forgatókönyv erre az esetre.



Nancy Pelosi a Képviselőház elnöke azt szeretné, ha a ház még hétfőn vagy legkésőbb kedden elfogadná azt a nyilatkozatot, ami a 25. alkotmánykiegészítésre hivatkozva felszólítja Mike Pence alelnököt, hogy mondassa le elnökét azzal az indokkal, alkalmatlanná vált hivatali teendőinek ellátására. Ha ez bekövetkezik, akkor Richard Nixon után Trump lesz a második elnök, aki hivatali ideje lejárta előtt kénytelen távozni a hatalomból. És ami még történelmivé tenné mindezt, hogy a demokrata Joe Biden beiktatására pár nap múlva, január 20-án kerül sor, addig pedig a jelenlegi alelnök, Mike Pence vezetné az országot.

Pelosi kezdeményezését már 210 képviselő támogatja, és egyre többen látják úgy a törvényhozásban, hogy Trump – akinél van még most is az atomkulcs – súlyos veszélyt jelent az országra és a világra, és azonnal el kell távolítani. Ha a terv sikerrel jár, Trump nem vállalhat többé közhivatalt, azaz nem fenyegetne a veszély, hogy akár már 2024-ben elindul újra az amerikai elnöki székért.

Főkép forrása:
CNN
Címkék:
#Donald Trump

További cikkek