393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Növényi alapú fehérjeporok: egyetlen termék sem felelt meg a jelölési előírásoknak

10perc/MTI
2023. 12. 13.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 belföldi és 7 külföldi növényi alapú fehérjeport vizsgált, és megállapította, hogy egyik termék sem felelt meg a jelölési előírásoknak.

A hatóság többek között a termékek megnevezését, tápértékjelölését és az összetevőik feltüntetését kifogásolta. A gyártóknak ezek miatt összesen 3,5 millió forint bírságot kell fizetniük.

A vizsgálatok négy terméknél élelmiszerminőségi hibát is kimutattak. Az egyikben olyan édesítőszert találtak, amely ebben a termékcsoportban nem alkalmazható, egy másik olyan élesztőkivonatot tartalmaz, amelyet ásványi anyagként nem lehet használni, további két terméknél pedig nem igazolt a csökkentett energiatartalom. A hibák miatt a gyártóknak módosítaniuk kell a termékek összetételét.

A vizsgált fehérjeporokból 5-öt szójamentesként hirdettek, ezekből az egyik a jelöléssel ellentétben tartalmazott szóját, ezért kivonták a forgalomból.

A doppingszer-szennyezettség vizsgálata ugyanakkor megnyugtató eredményeket hozott minden esetben, ilyen összetevőket nem mutattak ki a laborvizsgálatok a növényi alapú fehérjeporokban.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek