Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Még mindig nem jön az uniós pénz! Honnan pótolhatja a kiesést a kormány?

10perc.hu
2023. 11. 23.
Még mindig nem jön az uniós pénz! Honnan pótolhatja a kiesést a kormány?

Az Európai Parlament ismét a Magyarország ellen folyó jogállamisági eljárás helyzetéről vitázott.

Ismét Magyarország volt a téma az Európai Parlamentben. Az EP plenáris ülésén arról folyt a vita, hogyan áll a magyar jogállamiság helyzete ügyében folyó eljárás, és mit tett eddig a magyar kormány a zárolt uniós források feloldásáért. A költségvetésért felelős EU-biztos, Johannes Hahn azt mondta: vannak tisztázatlan kérdések az igazságügyi reform és az egyetemi alapítványok körül, és az Európai Bizottság sem kapott még hivatalos választ a kérdésben - vagyis voltaképp nincs előrelépés.

"Figyelve az eseményeket az elmúlt hónapokban ez most már a paródia kategória" - fogalmazott az ATV Híradónak a Fidesz európai parlamenti képviselője. Hidvéghi Balázs szerint az Európai Bizottság csak az időt húzza az uniós források ügyében, és igazából nem a jogállamisággal van problémája. "Időről időre el is mondják valójában, hogy az igazi baj a gyermekvédelmi törvény, illetve a migrációval kapcsolatos álláspontunk" - tette hozzá.

Abban az értelemben ez egy politikai döntés, hogy nem jogászkodásról van szó - állítja Andor László. A korábbi EU-biztos szerint az Európai Bizottság olyan garanciákat vár el az Orbán-kormánytól, amelyek korlátoznák a kormány és a hozzá köthető személyek mozgásterét.

Arról, hogy a végrehajtó hatalomnak van-e valamilyen kontrollja Magyarországon vagy nincs, nagyon nehéz pusztán a nüanszok alapján értékelést adni, mert nyilván lehet néhány olyan részletkérdés, ahol elmozdulás mutatkozik a korábbi helyzettől, de az összkép ettől nem feltétlenül változik meg. A kormány mélyen hallgat arról, hogy honnan tervezik pótolni a továbbra is hiányzó uniós forrásokat.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek