Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

K&H: a leendő nyugdíjasoknak ma átlagosan 2,2 millió forint tartalékuk van – Szerinted is?

10perc.hu
2023. 10. 18.
K&H: a leendő nyugdíjasoknak ma átlagosan 2,2 millió forint tartalékuk van – Szerinted is?

Egy felmérés szerint a 30-59 éves korosztály tagjai azzal számolnak, hogy 69 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

A nyugdíjasok előtakarékossági szokásaival kapcsolatban készített felmérést a K&H. Egy biztos, a szépkorúak életszínvonallal kapcsolatos várakozások nem változtak az elmúlt években. Azok, akik számítanak állami nyugdíjra, 28 százalékban érzik úgy, hogy meg fognak tudni élni belőle, ám ezen belül csak 3 százalék válaszolta azt, hogy ez a kényelmes megélhetéshez is elég lesz.

Azok a válaszadók, akik számítanak állami nyugdíjra, 63 százalékos arányban úgy vélik, főleg ebből a juttatásból kell majd megélniük, míg 10 százalék azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy egyáltalán nem kapnak nyugdíjat az államtól – számolt be az uzletem.hu.

Székely Pálma, a K&H életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője szerint a 30-59 korosztály tagjai úgy látják, hogy a jelenlegi 65 évvel szemben 69 év lesz a jövőben várható jogszabályban megszabott nyugdíjkorhatárt. Ha viszont rajtuk múlna és nem a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előíráson, akkor már 57 évesen nyugdíjba vonulnának.


Ha a felmérésben minden szó igaz, akkor gondtalan élet vár a leendő nyugdíjasokra     Fotó: Pixabay


A szakember szerint kedvező, hogy a válaszadók 59 százaléka rendszeresen takarékoskodik. Ezen belül 31 százalékuk minden hónap elején tesz félre, 18 százalékuk a hónap végén megmaradó összeget tartalékolja, 10 százalékuk pedig alkalmanként spórol.

A megtakarítással rendelkezőknek a második negyedév végén átlagosan 2,2 millió forintos tartalékuk volt, szemben az egy évvel korábbi 2,4 millió forinttal. A részeredmények alapján nagyok az eltérések. Budapesten az átlagos megtakarítás 3 millió forint, míg a községekben 900 ezer.

A felmérésben résztvevők közül tízből majdnem nyolcan arra számítanak, hogy nyugdíjas korukban is dolgozniuk kell majd. Ezt leginkább a nők és az alacsonyabb végzettségűek érzik így. Székely Pálma szerint most kell a prioritásokat jól beállítani a költésnél és megtakarításnál annak érdekében, hogy nyugdíjasként az érintetteknek ne legyenek anyagi problémái.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek