Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drága az édes élet! Csúcsra jár a cukorár

10perc.hu
2023. 10. 17.
Drága az édes élet! Csúcsra jár a cukorár

A cukor és az édesipari termékek árának további drágulása várható az üzletekben, a tőzsdén ugyanis 12 éve nem látott szintre ugrott a cukor ára.

A legnagyobb üzletláncok legfeljebb beszerzési árat kérhetnek kérhetnek a cukorért, a kisebb üzletekben azonban már jelentősen megemelkedhet az ára. A KSH szerint az árstop kivezetése óta 67 százalékos drágulás figyelhető meg.

A termelők az energia- és a szállítási költségek emelkedésére és a szélsőségesen száraz időjárásra hivatkoznak. A cukorrépa-termesztők és cukorgyártók alacsonyabb termésre számítanak, ezért is várható, hogy magasabban stabilizálódik a cukor áraközölte az rtl.hu.

A cukrászdák forgalma 10-20 százalékkal csökkent az ipartestület szerint, de ennél is nagyobb visszaesésre számítanak, ha tovább növekszik a cukor ára. Pedig ők is 550 forintot fizetnek a nagykereskedőknek kilogrammonként.


A cukrászdák forgalma 10-20 százalékkal csökkent     Fotó: Pixabay


„A legkisebb cukrászda is 1-2 mázsát elhasznál egy héten” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke. Ezt már nehéz beintegrálni az eladási árba, átlagosan ezer forint fölött van egy szelet sütemény ára.

A költségek növekedését az élelmiszergyártók is a vevőkre terhelnék – írta a Forbes. Főleg a táblás csokoládék drágulhatnak – a mogyorós csokoládé ára mostanra 38 százalékkal drágult a tavalyihoz képest –, a csokimikulások és szaloncukrok ára visszafogottabban emelkedik Intődy Gábor, az Édességgyártók szövetségének szervezeti titkára szerint. „Ezek már jó eséllyel elkészültek a tavasszal, amikor még olcsóbb volt a cukor” – árulta el a szakember.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek