A legnagyobb üzletláncok legfeljebb beszerzési árat kérhetnek kérhetnek a cukorért, a kisebb üzletekben azonban már jelentősen megemelkedhet az ára. A KSH szerint az árstop kivezetése óta 67 százalékos drágulás figyelhető meg.
A termelők az energia- és a szállítási költségek emelkedésére és a szélsőségesen száraz időjárásra hivatkoznak. A cukorrépa-termesztők és cukorgyártók alacsonyabb termésre számítanak, ezért is várható, hogy magasabban stabilizálódik a cukor ára – közölte az rtl.hu.
A cukrászdák forgalma 10-20 százalékkal csökkent az ipartestület szerint, de ennél is nagyobb visszaesésre számítanak, ha tovább növekszik a cukor ára. Pedig ők is 550 forintot fizetnek a nagykereskedőknek kilogrammonként.
„A legkisebb cukrászda is 1-2 mázsát elhasznál egy héten” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke. Ezt már nehéz beintegrálni az eladási árba, átlagosan ezer forint fölött van egy szelet sütemény ára.
A költségek növekedését az élelmiszergyártók is a vevőkre terhelnék – írta a Forbes. Főleg a táblás csokoládék drágulhatnak – a mogyorós csokoládé ára mostanra 38 százalékkal drágult a tavalyihoz képest –, a csokimikulások és szaloncukrok ára visszafogottabban emelkedik Intődy Gábor, az Édességgyártók szövetségének szervezeti titkára szerint. „Ezek már jó eséllyel elkészültek a tavasszal, amikor még olcsóbb volt a cukor” – árulta el a szakember.