Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ársapka nem lesz a tűzifán idén, de várhatóan nem emelkednek tovább az árak ősszel

10perc.hu
2023. 10. 12.
Ársapka nem lesz a tűzifán idén, de várhatóan nem emelkednek tovább az árak ősszel

Éves szinten a tűzifáért 18,7, míg az utolsó hónaphoz képest 7,7 százalékkal kellett szeptemberben többet fizetni.

Lassan közeleg a fűtési szezon, így egyre több embert érdekel, vajon idén milyen áron juthat majd tűzifához. Azt már korábban bejelentették, hogy a tavalyi kormánydöntést követően – amikor hatósági áron lehetett 10 köbméter tűzifát – idén nem lesz ársapka a tűzifán.

Noha a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint éves szinten a tűzifáért 18,7, míg az utolsó hónaphoz képest 7,7 százalékkal kellett szeptemberben többet fizetni, az Agrárkamara úgy véli, várhatóan már nem emelkednek tovább az árak ősszel.


Egyre több embert érdekel, vajon idén milyen áron juthat majd tűzifához    Fotó: Pixabay


A tavalyi extrém szárazság után idén eddig kedvezően alakultak a csapadékviszonyok, ami pozitív hatással van a faállományok egészségi állapotára is. Habár az erdőfelújítások, erdőtelepítések fiatal faállományai jó fejlettségi állapotban vannak, a nyár végére a kiegyensúlyozottabb csapadékviszonyok ellenére is néhány helyen aszálykár volt tapasztalható.

Az erdőtelepítések – régiónként változó intenzitással – mind az állami, mind a magánszektorban zajlanak. A néhány éve megemelt egységárak a magánszektorban javították a telepítési hajlandóságot, ugyanakkor ezen a téren újra visszafogottság jellemző. Mindamellett az erdőtelepítések felé terelhetnek földtulajdonosokat a szántóföldi növénytermesztésben az ukrán gabonaimport miatt tapasztalható értékesítési nehézségek is.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek