Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Minden hatodik autózó magyar letette a kocsiját az egyre magasabb üzemanyagárak miatt

10perc.hu
2023. 10. 09.
Minden hatodik autózó magyar letette a kocsiját az egyre magasabb üzemanyagárak miatt

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint a 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt.

Bár a múlt héten kétszer is csökkent a benzin átlagára, míg a gázolajé stagnált, a korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás korszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak az üzemanyagok. Ráadásul a következő hónapok bizonytalan a nemzetközi porondot tekintve, jövőre a jelenlegi kilátások szerint drágulás várható, mert emelkedik a jövedéki adó mértéke, ami nagyjából 40 forinttal növelheti majd a literenkénti árat.

Az autóval rendelkezők 16 százaléka már mostanra abbahagyta az autózást az üzemanyag magas ára miatt – közölte a Totalcar, a Pulzus közvéleménykutató felmérésének eredményeire hivatkozva. A lapnak készített reprezentatív közvélemény-kutatás adatai szerint a 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt.

További 12 százalék 800 és 900 forintos árnál hagyná abba az autózást, újabb 15 százalék pedig a 900 forint feletti árat tartaná olyan soknak, hogy inkább lerakná az autóját. 27 százalék azonban közölte, hogy semmiképpen nem tenné le az autóját.

Az autózó nőknek a 15 százaléka már letette az autót, a férfiaknál 17 százalékos az arányuk. A többi árkategóriában nagyobbak az eltérések: a 700-800 forintnál a férfiak 22 százaléka, a nőknek pedig a 17 százaléka döntene így. 

Eggyel feljebb, 800-900 forintnál 7 vs. 16 százalékra változna az eredmény. A férfiak majdnem harmada mondta azt, hogy az üzemanyagáraktól függetlenül mindenképp kocsival közlekedne, a nőknek csak a 24 százaléka volt hasonló véleményen.

További cikkek