Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Lesznek nyugdíjasok, akik semmit sem kapnak! Nekik nem emelkedtek az árak?

10perc.hu
2023. 09. 29.
Lesznek nyugdíjasok, akik semmit sem kapnak! Nekik nem emelkedtek az árak?

Az évközi emelések csak olyan nyugdíjasokra vonatkoznak, akik a 2023. január 1-je előtt vonultak nyugdíjba, nem pedig idén.

Nem várt tovább a kormány, bejelentették a novemberi nyugdíjemelés mértékét. Ezt 3,1 százalékban határozták meg, az alapján, hogy arra számítanak: 2023-ban 18,5 százalék lehet a (nyugdíjas) infláció. Mivel év elején 15 százalékkal számoltak, a különbözet 3,5 százalék, a kamatos kamatot figyelembe véve ezért októberről novemberre 3,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

Milyen összegekre számíthatnak tehát a nyugdíjasok novemberben? Egyrészt akkor már az emelt nyugdíj érkezik majd, másrészt egyösszegben kapnak 11 hónapra visszamenőleges kompenzációt is. (Azért 11 hónapra, mert a 13. havi nyugdíj után is jár az emelés!) Nyugdíjprémium viszont idén nem lesz, mivel a gazdasági növekedés borítékolhatóan nem haladja meg a 3,5 százalékot – írta a Pénzcentrum.

Az öregségi nyugellátás átlagos összege 210 146 forint volt - míg a medián egyébként 186 195 forint havonta -, így ha ezt vesszük alapul 216 660 forintra nő kerekítve az átlagnyugdíj. További 71 660 forint érkezik egy összegben: ez az a kompenzáció, ami visszamenőleges jár a 11 hónapra. Tehát összesen az átlagos nyugdíjösszeget kapók nagyjából 288 320 forintra számíthatnak novemberben.


Ha valaki például 2023 februárjában vonult nyugdíjba, ő is ugyanolyan drágulással szembesült a boltokban     Fotó: Pixabay


Minden évben van olyan nyugdíjas, akit váratlanul ér, hogy az évközi emelések csak olyan nyugdíjasokra vonatkoznak, akik a 2023. január 1-je előtt vonultak nyugdíjba, nem pedig idén. Így novemberben is csak azok számíthatnak emelésre és egyösszegű kompenzációra, akik nem idén mentek nyugdíjba. Holott ha valaki például 2023 februárjában vonult nyugdíjba, ő is ugyanolyan drágulással szembesült a boltokban.

Bár még nem jött ki a hivatalos rendelet, az eddigi évi gyakorlat szerint az év eleji nyugdíjemelési rendeletre hivatkozik majd, amely szintén a 2023. január 1-jét megelőző időponttól megállapított öregségi nyugdíjakra vonatkozott. Tehát, aki idén ment nyugdíjba, november sem számíthat kompenzációra a 2023-as évi infláció miatt.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek