Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Brutális támadás indult itthon a bankszámlák ellen

10perc.hu
2023. 09. 28.
Brutális támadás indult itthon a bankszámlák ellen

Naponta 75 millió forintot csalnak el a magyar bankkártya- és bankszámla-tulajdonosoktól, negyedév alatt csaknem hétmilliárd forintot vittek el a csalók.

Drámai módon emelkedik a digitális visszaélések értéke: az idén a második negyedévben a bankkártyáinkat és a bankszámláinkat ért kár összege meghaladta a 6,92 milliárd forintot – írja a 24.hu. Egyetlen negyedév alatt több mint 45 százalékkal növekedett a kárérték, az első negyedévben még „csak” 4,76 milliárd forint kárt jegyeztek fel a bankok.

Naponta pedig már 75 millió forintot tettek zsebre a csalásokkal, a visszaélésekben érintett pénzek több mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el. Az idei első félévben elcsalt pénzek 11,68 milliárdos összege 25 százalékkal haladja meg azt a kárértéket, ami 2017 és 2021 között 4 év alatt összesen keletkezett a magyar elektronikus fizetési piacon.

Hiába van a visszaélések számában továbbra is 90 százalék körüli súlya a bankkártyás csalásoknak, a kárértékben a bankkártyás visszaélések aránya nem éri el a 28 százalékot. A bankkártyapiacon a kétfaktoros hitelesítés miatt a csalók dolga is nehezebb.

Az egy csalásra jutó átlagösszeg a bankkártyák esetében alig haladta meg a 42 ezer forintot, ezzel szemben a számla-lecsupaszítások esetében az átlagösszeg meghaladta az 1,065 millió forintot.

Amíg a bankkártyás csalások teljes kárértékének 28 százalékát terhelték az ügyfelekre a bankok, a számlákat lecsapoló csalók szinte minden esetben úgy férnek hozzá a számlákon tárolt összegekhez, hogy az ügyfelek azok adatait valamilyen módon megosztják velük, a számlákat támadó csalók által okozott károk közel 93 százaléka a számlatulajdonosok kára, azokat senki nem téríti meg számukra.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Bank

Hirdetés

További cikkek