Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nem várunk az Unióra! Saját hatáskörben hosszabbítjuk meg az ukrán gabona behozatali tilalmát

10perc.hu
2023. 09. 15.
Nem várunk az Unióra! Saját hatáskörben hosszabbítjuk meg az ukrán gabona behozatali tilalmát

Ha Brüsszel nem lép, akkor Magyarország összefog a gazdák védelme érdekében Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával.

Ma éjfélkor lejár az ukrán gabona uniós behozatali tilalma, ám annak esetleges meghosszabbításáról egyelőre nincs megállapodás. Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, ha Brüsszel nem lép, akkor Magyarország -összefogva Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával - nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona pénteken éjfélkor lejáró behozatali tilalmát.

„Egyelőre a brüsszeli bürokraták nem akarják ezt meghosszabbítani, és ha mai éjfélig ők nem hosszabbítják meg, akkor nemzeti hatáskörben néhány ország összefogva - románok, lengyelek, magyarok, szlovákok - mi meg fogjuk hosszabbítani nemzeti alapon ezt a behozatali tilalmat, amiből egy komoly brüsszeli küzdelem lesz" - fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette, Brüsszel a gabonaügyben is inkább amerikai érdekeket képvisel. Ugyanis értékelése szerint az ukrán gabona valójában nem ukrán, hanem "már régen valószínűleg amerikai tulajdonban lévő területről származó kereskedelmi termék", ez pedig egy újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitának, hogy ezen a háborún ki nyer, ki veszít.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek