Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hivatalos a novemberi nyugdíjemelés! Mutatjuk, mennyivel kapnak többet a szépkorúak

10perc.hu
2023. 09. 09.
Hivatalos a novemberi nyugdíjemelés! Mutatjuk, mennyivel kapnak többet a szépkorúak

Rossz hír, hogy a GDP-növekedés az 1%-ot sem éri majd el, ezért az idősek 2023-ban keresztet vethetnek a nyugdíjprémiumra.

Olyan adatokat hozott nyilvánosságra ma reggel a KSH, amelyre rengetegen vártak. Számításaik szerint augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de ami még fontosabb: a januártól augusztusig terjedő időszakban 2023-ban 22 százalékos volt a drágulás mértéke – írta a Pénzcentrum.

A nyugdíjas infláció augusztusban 17,2 százalék volt, az év első 8 hónapjában pedig 23,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Ez pedig azt jelentheti, hogy amennyiben idén is a megszokott rendben emelnék a nyugdíjakat, akkor ez alapján az adat alapján 8,3 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas

Ez nem pusztán a kormány döntésén múlik, hiszen a nyugdíjtörvény kimondja, hogy ilyen esetben kárpótolni kell a nyugdíjasokat. Az átlagos nyugdíj összege így nagyjából 17 ezer forinttal emelkedik novemberben. Utolsó, friss adatok szerint 2023 júliusában 210 146 forint volt az átlagos öregségi nyugdíjösszeg. Ez alapján a novemberi emelést követően az átlagnyugdíj nagyjából 227 ezer forintra emelkedhet.


8,3 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas     Fotó: ATV


Az is fontos, hogy a 2023. évi nyugdíjemelés papírforma szerint azokra vonatkozik, akiknek 2023. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást. Tehát aki 2023-ban, évközben vált nyugdíjassá, az nem számíthat emelésre, hiába tud a boltban egyre kevesebbet vásárolni a nyugdíjából.

A nyugdíjprémiumról akkor eshet szó, amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Nagyon valószínű – a szakértők szerint is –, hogy az 1%-ot sem éri majd el. A nyugdíjasok tehát 2023-ban keresztet vethetnek a prémiumra.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek