Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Lakásvásárlók, figyelem! Zuhannak a lakáshitelek kamatai, egyre gyakoribb a 8 százalékos ajánlat

10perc.hu
2023. 09. 04.
Lakásvásárlók, figyelem! Zuhannak a lakáshitelek kamatai, egyre gyakoribb a 8 százalékos ajánlat

Az átlagügyfeleknek még várni kell az érezhetően olcsóbb személyi kölcsönökre és jelzáloghitelekre.

A nyári hónapokban általánossá vált a bankoknál a személyi kölcsönök és lakáshitelek átárazása. Ez folytatódott szeptember elején és az azt megelőző napokban is. Ahogyan eddig, úgy most is óvatos, néhány tized százalékos csökkentések a jellemzőek, és időnként még egy-egy emelés is előfordul.

A lefelé araszoló kamatok mostanra jellemzővé tették a 9 százalék alatti kamatokat a lakáshiteleknél az átlagos ügyfelek számára. Ők a kölcsön minden költségét beszámító teljes hiteldíj mutatóban (THM) is találkozhatnak már 8-cal kezdődő ajánlatokkal, bár még inkább a 9 feletti THM-ek a jellemzőek. A bankoknak szükségük is van a vonzóbb ajánlatokra, hiszen a piaci kamatú lakáshitelek nem nagyon fogynak.


A lefelé araszoló kamatok mostanra jellemzővé tették a 9 százalék alatti kamatokat a lakáshiteleknél az átlagos ügyfelek számára    Fotó: Freepik


„Bár még mindig vannak 10 százalék feletti lakáshitel ajánlatok a piacon, egyre több banknál kezdődik nyolcassal az ügyleti kamat. Az elmúlt hónapokban általánossá váltak a kamatcsökkentések, és augusztus végén, szeptember elején is ez volt a jellemző” – árulta el Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője.

Ugyanakkor hozzátette, ezek mértéke azonban jellemzően néhány tized százalék, így az átlagügyfeleknek még várni kell az érezhetően olcsóbb személyi kölcsönökre és jelzáloghitelekre. A személyi kölcsönök ugyanis drágán is kelendőek, ami magyarázatul szolgál arra, hogy a bankok miért nem lépnek sűrűbben és nagyobbat ezeknek a hiteleknek a kamatcsökkentésében.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek