Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rengeteg magyar család került a csőd szélére: minden pénzüket elvitte az iskolakezdés

10perc.hu
2023. 09. 01.
Rengeteg magyar család került a csőd szélére: minden pénzüket elvitte az iskolakezdés

Ma reggel hivatalosan is megkezdődött a 2023/2024-es tanév, ami a legtöbb szülőt és gyereket izgatottsággal tölt el.

Azonban sokaknak az ezzel járó költségek azt jelenthetik, hogy le kell mondaniuk olyan alapvető dolgokról, mint például az étkezés. Rengeteg család ugyanis alig, vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni az iskolakezdéshez szükséges összeget, ami az elmúlt év inflációja mellett egyre többeket érint.

Az infláció hatására ugyanis nemcsak az élelmiszerek kerülnek egyre többe, hanem mindennek az ára emelkedett az elmúlt időszakban. Így a tanszereké is, vagy egyéb olyan dolgoké, melyek szükségesek ilyenkor. A KSH adatai alapján a gyerekcipő, a 30 literes hátizsák, illetve az iskolai ebéd adagonkénti ára közül kettő is jócskán az inflációs adat felett drágult, hiszen 2022 júliusa óta

  • a gyerekcipő 8 százalékkal,
  • a hátizsák 20 százalékkal,
  • az iskolai ebéd pedig 24 százalékkal drágult meg.

Ez pedig a folyamatos áremelkedések mellett sok családnak egyre nehezebb előteremteni az iskolakezdéshez szükséges pénzt.


Rengeteg család ugyanis alig, vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni az iskolakezdéshez szükséges összeget    Fotó: RTL


„Az a tapasztalatom, hogy egyre nehezebb az iskolakezdéshez szükséges javak előteremtése. Ma például volt bent nálam egy anyuka, aki elmondta, hogy az óvodában gumis lepedőt kérnek a családoktól, amit nem tartalmaz egyik ágymanűcsomag sem. Így ez egy 6000 forintos extra tétel, amit nem tud megvenni. Ez pedig csak egy nagyon szűk példa a problémakörből” – mondta el a Pénzcentrumnak Takács Imre, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének az elnöke.

A szakember kiemelte, hogy tapasztalatai alapján ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis a szakértő szerint az iskolához való felkészülés, az iskolaszerek, iskolatáska és a füzetek ára is jelentősen megdrágult.

„A problémát nem az árak emelkedése jelenti elsősorban, hanem az, hogy a családok jövedelmi helyzete nem javult olyan mértékben, hogy a szükséges eszközöket meg tudják vásárolni. Tehát a szegény családok körében a beiskolázás óriási nagy probléma, az pedig, hogy a családi pótlékot kicsit hamarabb kapják meg csak látszati segítség. Hiszen utána meg annak a hiánya fog az egész hónapban érződni, ráadásul abból a pénzből nem tudják megvásárolni az eszközöket” – mesélte Takács Imre.

Arra is kitért, hogy a hozzájuk forduló családoktól sokszor hallja, hogy nem várt kiadásokkal találkoznak a szülők. Sokszor ugyanis a szabvány csomag, amit olcsón meg lehet venni az áruházakban nem elegendőek. Azaz olyan mértékű igényekkel jelentkezik az óvoda és az iskola, amit egy szegény család, ahol egy kereset van három gyerekre, vagy többre nem engedheti meg magának.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek