Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hol éri meg a leginkább eurót váltani? Mutatjuk!

10perc.hu
2023. 08. 30.
Hol éri meg a leginkább eurót váltani? Mutatjuk!

Középárfolyamnál csak rosszabb ajánlatokra számítsunk, ha bankban akarunk pénzt váltani.

Utazásaik alkalmával a magyarok – ha megtehetik – előszeretettel választják úti céljuk gyanánt az eurózóna valamelyik tagországát. Ilyenkor természetesen szükségük van euróra deviza vagy valuta formájában, és pénzváltás céljából a hazai bankok szolgáltatásaira is támaszkodhatnak. A Bankmonitor összegyűjtötte, melyik banknál milyen kondíciókkal lehet eurót váltani.

A bankoknak értelemszerűen a pénzváltás során is bevételre kell szert tenniük, melyet az árfolyamkülönbözet révén érhetnek el. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett középárfolyamnál biztosan kedvezőtlenebb áron adják, illetve veszik a devizát és valutát. Nem meglepő tehát, hogy amikor eurót szeretnénk vásárolni, akkor drágábban jutunk hozzá, amikor pedig eladnánk a meglévő eurónkat, akkor csak alacsonyabb áron tudunk megválni tőle.

Augusztus 22-én a Magyar Nemzeti Bank által közölt euró-középárfolyam 382,76 forint volt, azaz 1 000 euró ára elvileg 382 760 forintra rúgott. Azonban a piacon ennél csak magasabb számokat láthattunk: a bankok kb. 383 400 és 391 900 forint közötti árakat határoztak meg erre a deviza-adásvételre. A jó választás kulcsfontosságúnak bizonyult, hiszen a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között több mint 8 500 forint különbség mutatkozott.

Valamivel kisebb, de így is komoly eltérések voltak az ellentétes irányú tranzakcióknál is: 1 000 eurónyi deviza eladásakor legjobb esetben 378 800 forint bevételre tehettünk szert, míg a legszűkmarkúbb banktól alig 371 690 forintot kaptunk kézhez. A különbség tehát 7 100 forint körül volt – ezt a pénzösszeget nyerhette meg az az ügyfél, aki a legrosszabb helyett a legjobb ajánlatot választotta.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek