391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Vajon megéljük majd? 2030 után vezethetik be az eurót Magyarországon

10perc.hu
2023. 08. 27.

A pénzügyminiszter szerint korai hazánk euróövezeti csatlakozásáról beszélni.

Varga Mihály a Tihanyban rendezett Tranzit fesztiválon a Kéteurós dal - a nemzeti valuta feladásának következményei című beszélgetésen elmondta, hogy "most az van napirenden, hogy két válság után hogyan tudjuk a gazdaság egyensúlyi pozícióját a leggyorsabban megteremteni. A fiskális politikának a hiányt, az adósságot csökkentenie kell” - szögezte le a tárcavezető.

A Pénzcentrum beszámolója szerint a pénzügyminiszter kifejtette, volt olyan időszaka a gazdaságpolitikának, amikor az árfolyamrögzítésen kívül minden feltételt tudtunk teljesíteni, a két legutóbbi válság azt erősítette fel, hogy ha most eurónk lenne, jóval kevesebb kockázatot kellene vállalnia a magyar gazdaságnak. Azt mondta, politikai szempontból is több előnye lenne az euró bevezetésének.

Utalt arra, hogy az Eurobarometer ez év januári felmérése szerint a magyar lakosság 72 százaléka szimpatizál az euró bevezetésével, hiszen mindenki a stabilitásra vágyik. A közös valuta hátrányaként említette az önálló monetáris politika feladását és azt, hogy az EKB döntéseit elsősorban a magországok szempontjai, a francia, német, holland, olasz szempontok alapján hozza meg, Magyarország a perifériára kerülhet.


Varga Mihály szerint nem azért kell euró, hogy stabilabb legyen egy ország, hanem azért kell stabilizálni, hogy az euró kérdésével érdemben foglalkozhassanak     Fotó: Pénzügyminisztérium    


A pénzügyminiszter szerint a horvát gazdaság teljesítményének 20 százalékát a turizmus adja, amelynek bevétele euróban folyik be, ezért nem volt kockázatos a közös valuta bevezetése. Ugyanakkor a 2008-as válság megrázta a kunába vetett bizalmat, és az országban nem hivatalosan már korábban bevezették az eurót.

„Akik csodaszerként tekintenek az euróra, nincs igazuk, a gazdaságpolitika minősége számít” - jegyezte meg a pénzügyminiszter. Azt mondta, nem azért kell euró, hogy stabilabb legyen egy ország, hanem azért kell stabilizálni, hogy az euró kérdésével érdemben foglalkozhassanak.

Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja hozzátette: most nagyon messze kerültünk az euróövezeti csatlakozástól, mert még a maastrichti kritériumokat sem tudjuk teljesíteni. „Az MNB hivatalos becslése szerint a csatlakozás valamikor a 2030-as évtizedben következhet be” - jegyezte meg a szakember.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek