Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mi lesz veled Magyarország? Az ukránok 2024 után nem kötnek Moszkvával gáztranzit szerződést

10perc.hu
2023. 08. 19.
Mi lesz veled Magyarország? Az ukránok 2024 után nem kötnek Moszkvával gáztranzit szerződést

A magyarokhoz érkező gázszállítást át kell terelni más útvonalra, például a Török Áramlatra.

A Portfolio számolt be róla, hogy az ukrán energiaügyi miniszter megüzente: minden előfeltétel adott ahhoz, hogy Európa orosz gáz nélkül is tudjon működni, így teljességgel biztos, hogy Ukrajna nem fog tárgyalni Oroszországgal a 2024 végén lejáró orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításáról.

Mindez azért komoly üzenet Magyarországnak is, mert a 15 éves magyar-orosz gázszerződésből az évi 1 milliárd köbméternyi mennyiség épp ezen orosz-ukrán tranzitszerződés nyomán érkezik Ukrajnán, Szlovákián és Ausztrián át Magyarország területére.

Ha kiesik 2024 után ez a mennyiség, akkor vagy át kell terelni más útvonalra, például a Török Áramlatra, ha lehetséges, vagy ez az orosz gázmennyiség tartósan kiesik Magyarországról. Az útvonalak rendelkezésre állása legalább annyira fontos, mint a forrás. Ezért is fontos a Török Áramlat, ennek a kapacitása 8,5 milliárd köbméter.


Biztosan lesz gáz Magyarországon    Fotó: Freepik.com


“Ez bőven tudja kezelni a hosszútávú magyar-orosz gázvásárlási megállapodásban lefektetett teljes mennyiséget. Tehát az ország ellását tudjuk biztosítani” - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére.

Törökország kulcsfontosságú tranzitállam már ma is a földgáztranzit szempontjából, és ez a szerepe csak tovább fog erősödni az azeri és lehetőleg a türkmén források bevonásával. Emellett előrehaladott tárgyalás folyik arról is, hogy török földgáz is érkezhessen Magyarországra.


Orosz-ukrán háború hírek a 10perc.hu hírportálon.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek